Dnevne novosti

Sabor danas aktualnim prijepodnevom počinje novu sjednicu

24.11.2021 07:30 ZAGREB, 23. studenoga 2021. (Hina) - Nakon tjedan dana stanke, zastupnici danas vraćaju u sabornicu gdje će 'aktualnim prijepodnevom' početi nova sjednica koja će trajati do 15. prosinca, ustavnog roka za redovno zasjedanje, a po potrebi i dulje.

'Aktualno prijepodne' svojim će pitanjem otvoriti nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, a zatvoriti HDZ-ov Ivan Budalić. Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima postavit će ukupno 40 zastupnika.

Zastupnici u Sabor s covid potvrdama, dvoje video vezom

Na ulasku u Sabor za zastupnike od srijede vrijede nova pravila. „Bit će potrebna covid potvrda, dakle potvrda da je zastupnik ili prebolio bolest ili da se cijepio. Ako nema covid potvrdu, tada će se trebati testirati, a ako se ne želi testirati i nema covid potvrdu, u raspravama će moći sudjelovati i glasovati putem video veze“, precizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Do srijede prijepodne samo se dvoje zastupnika prijavilo za rad putem video veze, rekli su u Saboru, ne navodeći njihova imena.Sabor, koji od 16. studenoga prakticira covid potvrde kod zaposlenika, efikasno je i bez problema primijenio tu mjeru Nacionalnog stožera.

U iduća četiri tjedna, Sabor očekuje opsežan posao, na raspravu čeka gotovo 150 točaka dnevnog reda.  „Sasvim sigurno, rasprave će biti dinamične i polemične, a kakva će biti atmosfera vidjet će se već na 'aktualnom prijepodnevu'“, kazao je Jandroković.

Hrvoj Šipek u petak u Saboru

Najvažniji akt koji će Sabor donijeti na posljednjoj redovnoj sjednici u ovoj godini je državni proračun za 2022., o njemu će raspravljati 1. prosinca, a donijeti ga do 10. prosinca.

Ovaj tjedan raspravit će paket zakona iz područja socijalne skrbi te, temeljem prikupljenih potpisa oporbe, Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. godini. To je izvješće na dnevnom redu Sabora dulje od 60 dana, pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih će Zlata Hrvoj Šipek već ovaj tjedan morati doći u Sabor. Tamo bi trebala odgovoriti ne samo na pitanja vezana za Izvješće, nego i na niz aktualnih, kakva su 'slučaj' Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac itd.

Očekujem da će glavna državna odvjetnica objektivno prezentirati svoj rad, očekujem otvorenu raspravu, kritičku od oporbe, rekao je Jandroković. Izrazio je uvjerenje da će Hrvoj Šipek argumentirano obrazložiti primjedbe koje idu na njen račun, „a vjerojatno iznijeti i neke podatke koji će pokazati da u državnom odvjetništvu nešto korisno rade“.