Dnevne novosti

Covid potvrde u zdravstvu i socijali obavezne od 4. listopada

29.09.2021 07:40 ZAGREB, 28. rujna 2021. (Hina) - Obavezne digitalne covid potvrde ili negativan test za sve zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi stupit će na snagu u ponedjeljak, 4. listopada, potvrdila je u utorak Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra socijalne politike Josipa Aladrovića.

Iako je bilo najavljeno da se covid potvrde u tim sektorima uvode 1. listopada, Nacionalni stožer civilne zaštite to je svojom današnjom odlukom prolongirao za ponedjeljak, 4. listopada. Bogdanović je to u izjavi novinarima objasnila željom da se poslodavcima pruži dovoljno vremena za pripremu i osiguranje punktova na kojima će se provjeravati potvrde i obavljati testiranje. U sustavu socijalne skrbi covid potvrde morat će imati zaposlenici i posjetitelji koji dolaze članovima svojih obitelji u domove, objasnila je savjetnica ministra te dodala kako je cilj zaštititi korisnike i zaposlenike od zaraze i same bolesti. U tom je sustavu do sada s obje doze cijepljeno više od 80 posto korisnika. "Što se tiče zaposlenika, njih je cijepljeno više od 60 posto i vjerujemo da će ovo biti dodatni motivator da se malo više angažiraju i tako pokušamo spriječiti zarazu u našim institucijama", rekla je Bogdanović.

Nema potrebe prejudicirati otkaze

Zaposlenici koji odbiju cijepljenje i testiranje neće moći ostati u prostoru ustanove, no Bogdanović vjeruje da neće doći do otkaza jer je sustav socijalne skrbi do sada pokazao najveći stupanj odgovornosti u pandemiji. "Vjerujem da će to učiniti i sada, nema potrebe uopće prejudicirati otkaze ili nešto slično", istaknula je. Ipak, i za takve slučajeve zamjene će biti rezervirane, a u sustavu s tim imaju iskustva nakon što su prebrodili puno težu situaciju u drugom i trećem valu pandemije kada je velik broj zaposlenika bio bolestan, u izolaciji i samoizolaciji."Tada je uvijek pronađen način da korisnici dobiju pravovremenu uslugu, pa će tako biti sada", naglasila je savjetnica. Još uvijek, kaže, nije poznato koliko će novca biti potrebno za testiranje necijepljenih zaposlenika. Testiranje će se neko vrijeme provoditi na teret državnog proračuna, do trenutku kada Nacionalni stožer donese odluku da će to zaposlenici morati plaćati sami.