Dnevne novosti

Poljski parlament glasao za kontroverzni zakon o medijima

12.08.2021 07:05 VARŠAVA, 11. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Poljski zastupnici glasali su u srijedu za prijedlog zakona kojim se po tvrdnjama oporbe želi ušutkati američki informativni kanal koji kritizira vladu.
Washington je upozorio da bi, ako se ne produlji licencu kanalu TVN24 u vlasništvu grupe Discovery, mogle doći u pitanje buduće investicije u Poljsku, dok oporbeni političari kritiziraju prijedlog zakona kao napad na medijske slobode. "Današnje glasanje napad je na slobodu, napad na medije koji su neovisni o vladi", komentirao je Grzegorz Schetyna, zastupnik najveće oporbene stranke, Građanske platforme, na Twitteru. Prijedlog zakona, koji će postrožiti zabranu da tvrtke izvan Europskog gospodarskog prostora kontroliraju poljske televizijske kuće, usvojen je s 228 glasova za, 216 protiv i 10 suzdržanih. Prijedlog zakona sada ide na usvajanje u Senat.

Tisuće Poljaka širom zemlje prosvjedovale su u utorak protiv gušenja medijskih sloboda.U Varšavi, jednom od oko 80 gradova u kojima su organizirani prosvjedi, ljudi su nosili transparente na kojima su bili ispisani slogani kao što je "Slobodni mediji, slobodan narod, slobodna Poljska" i "Poljska slobodna od fašizma".

"Želimo li da poljske medije može kupiti bez ikakve regulative bilo tko iz svijeta bez ikakvih prepreka?", upitao je novinare premijer Mateusz Morawiecki. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ističe da želi spriječiti da zemlje kao što su Rusija i Kina preuzmu kontrolu na poljskim televizijskim postajama, no kritičari smatraju da je pravi cilj ušutkavanje TVN24, najpopularnije news postaje u zemlji, kojoj licenca istječe 26. rujna.

Matična tvrtka te postaje, TVN, u vlasništvu je američke medijske grupe Discovery Inc. preko tvrtke registrirane u Nizozemskoj, čime su zaobišli zabranu da neeuropske tvrtke ne smiju posjedovati više od 49 posto poljskih medijskih tvrtki. TVN je ocijenio da je prijedlog zakona, koji bi zatvorio tu rupu u zakonu, pokušaj ograničenja medijskih sloboda.