Dnevne novosti

Europski revizorski sud: Zrakoplovne kompanije kršile su prava putnika u pandemiji

01.07.2021 07:06 BRUXELLES, 30. lipnja 2021. (Hina/dpa) - Zrakoplovne tvrtke redovito su tijekom pandemije koronavirusa kršile prava putnika iz Europske unije, utvrdio je u utorak Europski revizorski sud (ECA).

Iako su zakonski dužni putnicima isplatiti novčanu naknadu za otkazane letove, mnogi su ih avioprijevoznici prisiljavali da umjesto toga prihvate vaučere, priopćila je ECA u utorak. Nakon što su vlade zatvorile granice u gotovo cijelom EU, zatvoreno je i oko 7000 zrakoplovnih linija u mreži europskih zračnih luka, podsjetili su revizori. Otkazano je 70 posto letova, a time i putovanja desetaka milijuna putnika u 12 mjeseci zaključno s ožujkom ove godine.

"Putnicima zapravo nisu objašnjena njihova prava pa su ostajali bez novca", rekla je revizorica Annemie Turtelboom na brifingu za novinare. Mnogi putnici nisu dobili novčanu naknadu u roku koji propisuje pravo EU-a, sedam dana ako je riječ o jednostavnom letu ili 14 dana ako je dio paketa, neki pak uopće nisu dobili naknadu ili su umjesto nje dobili samo vaučere. Prijevoznici su pak u koronakrizi dobili milijarde eura državne pomoći.

Zemlje EU-a potrošile su ukupno 35 milijardi eura na potporu zrakoplovnim kompanijama, rekla je Turtelboom. "Iznenadilo nas je da su se vlade EU-a pomirile s takvom situacijom. Još gore, dale su svoj blagoslov (takvoj praksi), čak i ako je to značilo kršenje europskih zakona", naglasila je revizorica. Najmanje 15 država prekršilo je zakon EU-a privremenim oslobađanjem zračnih prijevoznika od obveze nadoknade troškova kupcima, rekla je Turtelboom, dodavši da su među njima Njemačka, Francuska, Nizozemska i Belgija.

Hrvatska se u revizorskom izvješću spominje među zemljama koje su u pandemiji usvojile mjere suprotne europskoj direktivi o paket aranžmanima, zbog čega je Komisija prešla u fazu postupka zbog povrede prava koja uključuje slanje obrazloženog mišljenja. 

Uoči objave ECA-inog izvješća Europska komisija pozvala je u ponedjeljak zrakoplovne prijevoznike da poboljšaju proceduru za slučaj otkazivanja leta. Zrakoplovne bi tvrtke, primjerice, morale riješiti zaostatke i putnicima isplatiti naknade koje im duguju u roku sedam dana, sugerira Bruxelles. "Zrakoplovne tvrtke moraju poštovati prava potrošača u slučaju otkazivanja letova", naglasio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.