Dnevne novosti

EK tužila AstraZenecu zbog nepoštivanja obveza, tvrtka odbacuje optužbe

27.04.2021 07:10 BRUXELLES, 26. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Europska komisija rekla je u ponedjeljak da je tužila AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovora o dobavi cjepiva protiv covida-19 i zato što ta tvrtka nema vjerodostojan program kojim će osigurati redovitost isporuka, no proizvođač te optužbe odbacuje.
Taj pravni postupak nema zakonsko uporište, odgovorila je AstraZeneca obećavši da će se snažno braniti na sudu. Prema ugovoru anglo-švedska tvrtka obvezala se uložiti najbolje razumne napore da isporuči 180 milijuna doza cjepiva Europskoj uniji u drugom tromjesečju od ukupno 300 milijuna doza predviđenih od prosinca do lipnja. Međutim, AstraZeneca je 12. ožujka objavila da će nastojati isporučiti samo trećinu do kraja lipnja, od čega 70 milijuna doza u drugom kvartalu.

Kašnjenja AstraZenece usporila su cijepljenje stanovništva europskog bloka koji je u početku računao da će upravo to cjepivo biti temeljno za procjepljivanje u Uniji u prvoj polovici godine. Nakon opetovanih smanjenja isporuka, europski blok preinačio je planove i sada se uglavnom oslanja na  Pfizer-BioNTechovo cjepivo. "Komisija je podnijela tužbu u petak u ime svih 27 članica EU-a", koje su jednoglasno poduprle taj potez, rekao je glasnogovornik EU-a. "Neke odredbe ugovora nisu poštovane i tvrtka nije iznijela pouzdanu strategiju kojom će osigurati isporuke doza u rokovima", rekao je glasnogovornik objasnivši zbog čega je Bruxelles odlučio podnijeti tužbu. 

Anglo-švedska farmaceutska tvrtka te optužbe odbacuje. "AstraZeneca je potpuno postupala prema Sporazumu (Advance Purchase Agreement) sklopljenom s Europskom komisijom i snažno će se braniti na sudu. Vjerujemo da nikakva tužba nema zakonskog uporišta i želimo taj spor riješiti čim prije moguće", navodi AstraZeneca.Prema odredbama ugovora, za spor su nadležni belgijski sudovi. "Želimo osigurati brzu isporuku dovoljnog broja doza za europske građane obećane na temelju ugovora", rekao je glasnogovornik.

Moramo poslati poruku

Dužnosnici EU-a potvrdili su da je cilj pravosudnog postupka osigurati više isporuka cjepiva od onih koje je proizvođač najavio. Bruxelles je odlučio poduzeti pravne korake nakon višemjesečnih nesuglasica s tvrtkom u vezi isporuka, ali i zabrinutosti zbog sigurnosti tog cjepiva. Unatoč tome što su utvrđeni vrlo rijetki slučajevi krvnih ugrušaka povezani s tim cjepivom, europski regulator za lijekove preporučio je nastavak uporabe AstraZenecina cjepiva kako bi se suzbilo širenje covida-19. "Moramo poslati poruku koju će primiti (Pascal) Soriot," rekao je jedan od dužnosnika Unije imenujući izvršnog direktora AstraZenece.

Njemačka, Francuska i Mađarska neke su od članica EU-a koje su oklijevale tužiti proizvođača, uglavnom zato što su procijenile da time neće ubrzati isporuke, objasnili su diplomati i dodali da su sve zemlje u konačnici odlučile podržati tužbu. Nakon pokretanja tužbe, AstraZeneca je objavila da priprema isporuku gotovo 50 milijuna doza do kraja travnja. EU pak želi da AstraZeneca isporuči obećanih 300 milijuna doza, no znak ogorčenja prema tom proizvođaču je odluka Bruxellesa da odustane od kupnje dodatnih 100 milijuna doza koje je prema ugovoru mogao aktivirati u kolovozu.