Dnevne novosti

DZNAP: Prijedlog zakona o autorskom pravu štetan je za novinare

26.04.2021 07:35 ZAGREB, 23. travnja 2021. (Hina) - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u petak je, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, upozorilo na štetne posljedice predloženih izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ističući da se novinare u tome prijedlogu čak ni ne spominje.
"'Sedma sila' danas je toliko snažna u Hrvatskoj da se u zakonu koji bi trebao urediti njezina autorska prava - uopće ni ne spominje. Zakon o autorskom pravu i srodnima pravima (ZAPSP) uređuje pravo autora na njihovim djelima iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja, ali novinare izrijekom ne spominje. Spominje, doduše nakladnike informativnih publikacija, no njih valjda pune književnici, znanstvenici i umjetnici". ističu u DZNAP-u.

Dodaju i kako su u novoj verziji zakona, koja je upravo u saborskoj proceduri, ubačeni i proizvođači videoigara, ali novinara i dalje nema. U DZNAP-u ocjenjuju kako su brojne izmjene zakona pogubne za novinarsko autorstvo i pravo na zaštitu intelektualnog vlasništva. "Zakonske izmjene koje se predlažu za autorska prava u radnom odnosu ili bilo kojem ugovornom odnosu između autora i poslodavca štetne su za novinare kao autore, jer se autorska prava prenose bez prostornog i vremenskog ograničenja, zauvijek - i nakon što ugovorni odnos prestane", ističu u DZNAP-u.

Ocjenjuju i da se time derogira i "pravo javnosti da zna" navodeći da se unosi odredba kojom naručitelj bez privole autora njegovo autorsko djelo može mijenjati, dopunjavati i dovršavati. "To otvara prostor utjecaja na izmjenu autorskog djela koja prelazi granice ‘uređivanja’ i ulazi u prostor cenzure i fake newsa. Novinarska misija je da prenosimo točne i provjerene informacije, bez pritisaka i utjecaja. Usvajanjem zakona u ovom obliku bila bi trajno narušena. Ona ga zatire u njegovoj biti", upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.