Dnevne novosti

Sabor ovaj tjedan o radu HERA-e i 60-ak zakona za potrebe uvođenja eura

21.09.2022 07:20 ZAGREB, 20. rujna 2022. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti izmjene 60-ak zakona potrebne za uvođenje eura te Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu kojemu je Vlada dala negativno mišljenje, odnosno ocijenila da nije zadovoljavajuće.

Nakon izbijanja afere u Ini, HERA se našla pod lupom javnosti koja apostrofira njezinu spornu ulogu u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj aferi u petak je kritizirao i saborski Odbor za gospodarstvo na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e. Predsjednik Upravnoga vijeća Agencije Danijel Žamboki to je učinio u ponedjeljak, podnio je neopozivu ostavku, no to, za sada, nisu učinili zamjenik predsjednika i troje članova Vijeća. Upravno vijeće HERA-e imenuje i opoziva Sabor, na prijedlog Vlade.

O Izvješću HERA-e, Sabor će raspravljati u četvrtak, srijeda je rezervirana za raspravu o izmjenama paketa od 60-ak zakona za potrebe uvođenja eura. Tako je, iz djelokruga Ministarstva financija, 10-ak zakonskih prijedloga, iz djelokruga MUP-a 20-ak, osam iz djelokruga Ministarstva pravosuđa.

U nadležnosti Ministarstva kulture i medija je devet zakonskih prijedloga, dva su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šest Ministarstva mora itd. O tim zakonima, koji su poslani u hitnu proceduru, zastupnici će provesti objedinjenu raspravu. 

Sabor će u srijedu raspraviti i izmjene Zakona o javnoj nabavi čiji je cilj spriječiti nepotrebne žalbe koje zaustavljaju postupke, ali i ubrzati proceduru odgovaranja na te žalbe. Ubuduće bi se žalbe podnosile isključivo preko sustava e-Žalba, jer se na takav način skraćuje i vrijeme trajanja postupka, pa i same javne nabave. Radni tjedan Sabor će zaključiti glasovanjem.