Dnevne novosti

Šibenik: Otvorena međunardna stručna konferencija o javnoj upravi

24.05.2024 08:10 ŠIBENIK, 23. svibnja 2024. (Hina) - U četvrtak je u Šibeniku otvorena međunarodna znanstvena i stručna konferencija „Razvoj javne uprave“ u organizaciji šibenskog i vukovarskog veleučilišta koja je okupila 150 vodećih znanstvenika i praktičara iz područja javne uprave iz desetak zemalja s tri kontinenta.

To ovu konferenciju, prema riječima dekana šibenskog Veleučilišta Ljube Runjića, čini najvećom pravničkom konferencijom ovakvog tipa u Hrvatskoj. Središnja tema dvodnevne Konferencije je „Javna uprava 2.0. - Pogled u budućnost.

Prva predavanja održana su u četvrtak u šibenskom Kazalištu prilikom čega je dekan Runjić istaknuo kako je ovogodišnja Konferencija posebna ne samo po tome što se po prvi put održava u Šibeniku, „koljevci hrvatske državnosti, već i po snažnom međunarodnom pečatu”.

Naime, od ukupno 150 sudionika, polovica njih je stigla iz inozemstva. „To je samo dokaz da se Šibenik na čelu s Veleučilištem pretvara u europski centar visokog obrazovanja i znanosti”, poručio je dekan Runjić. Otkrio je podatak da će od iduće akademske godine u Šibeniku studirati rekordan broj stranih studenata, njih preko 50.

„Država znanja nema alternativnu i jedini ispravni način izgradnje države je da se ono temelji na znanju njenih građana”, poručio je Runjić uoči prvog plenarnog predavanja koje je održao Ivan Malenica, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav”.

Malenica, donedavni ministar uprave i pravosuđa, rekao je kako je reforma javne uprave obilježila njegov ministarski mandat, a da ga je pokrenuo nalaz Državne revizije iz 2019. koji je svojedobno primio, a prema kojemu je „za generičko radno mjesto administrativne tajnice” postojalo više od 10 koeficijenata što je značilo da se u Hrvatskoj za isto radno mjesto prima drugačiji iznos mjesečne plaće.

Cilj reforme bio je donošenje jedinstvenog Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi s pripadajućim uredbama, istaknuo je Malenica, dodajući da je u Hrvatskoj do donošenja zakona bilo jako teško utvrditi plaće za pojedina radna mjesta.