Dnevne novosti

Otvoreno savjetovanje o zakonu koji uvodi novi sustav plaća u javnom sektoru

09.06.2023 07:30 LAPTOP
ZAGREB, 7. lipnja 2023. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa i uprave otvorilo je u srijedu e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kojim se uvodi novi sustav plaća i vrednovanja rada u javnom sektoru.
Taj zakon predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u području javne uprave koji će osigurati kvalitetan i održiv sustav plaća i novi sustav vrednovanja rada prema modelu jednaka plaća za jednak rad, izvijestilo je Ministarstvo.

U trenutnom sustavu plaća postoji gotovo 2500 različitih radnih mjesta i 560 različitih dodataka na plaću, a reformom će se i dalje vrednovati složenosti poslova kroz dodatke koji će sada biti usporedivi budući da će temeljni postulat sustava plaća biti platni razredi.

Zakonom se uvodi se 16 platnih razreda u koje će se kategorizirati sustav koeficijenata u rasponu od 0,90 do 8,00 čime se najniži koeficijent povećava s 0,631 na 0,90, odnosno plaće službenika s najnižim plaćama značajno će porasti. Na taj način osigurat će se da poslovi iste ili slične složenosti poslova budu jednako i/ili slično vrednovani.

Platni razredi, uz to, imat će važnu ulogu za vrednovanje rada, kažu u Ministarstvu. Koeficijenti složenosti poslova, kao i do sada, utvrđivat će se kroz dvije uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova: za državnu službu i javne službe.

Uvodi se nagrađivanje i kažnjavanje zaposlenika

Zakonom se uvodi kvalitetniji sustav ocjenjivanja zaposlenika, koji će uz nagrađivanje najistaknutijih zaposlenika obuhvaćati i sustav kažnjavanja loše ocijenjenih zaposlenika, odnosno onih zaposlenika kod kojih je zabilježena neučinkovitost u radu. Službenici će moći napredovati temeljem postignute učinkovitosti u radu te na taj način ostvariti do 30 posto dodatka.

Dodatno, u cilju kvalitetnijeg upravljanja sustava kvalitetom uvodi se nagrađivanje službenika i namještenika za ostvarene radne rezultate. Najizvrsniji službenici, s najbolje ostvarenim rezultatima, moći će ostvariti godišnju nagradu do neoporezivog iznosa novčane nagrade za radne rezultate prema poreznim propisima.

Kako bi se novi sustav učinio održivim, bit će osnovano Vijeće za praćenje i unaprijeđenje sustava plaća u državnoj službi i javnim službama u kojem će biti predstavnici svih resora javnih i državnih službi, kao i socijalnih partnera.

Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama dio je reformskih procesa koji se provode kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i predstavlja prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima u javnom sektoru, ističe Ministarstvo. Savjetovanje je dostupno je na internetskim stranicama e-Savjetovanja.