Dnevne novosti

Sabor: Veća pravna sigurnost kod posvojenja iz trećih zemalja

09.06.2023 07:23 ZAGREB, 7. lipnja 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u srijedu je izglasao dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu kojima se uređuje područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece.

Ubuduće će se hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece, tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke o posvojenju djeteta, a sud će također imati obvezu obavijestiti nadležno ministarstvo o priznavanju strane sudske odluke.

Prihvaćanjem amandmana Kluba HDZ-a, propisuje se i obveza suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem. Osim toga, zakonskim dopunama posvojitelji će morati biti upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj te će biti dužni, u suradnji s hrvatskim tijelima, informirati se o državi u kojoj misle posvojiti dijete.

Uoči glasovanja o tom zakonu Ivana Kekin (Možemo!) apelirala je da se prestane "instrumentalizirati, prozivati i huškati na posvojitelje" i tvrditi da u slučaju Zambija „salonska ljevica i kućni prijatelji Možemo! kupuju djecu", a sve kako bi se skupljali jeftini politički poeni.

Reagirala je Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdivši kako je pravi skandal tog slučaja što postoje političke opcije koje smatraju da je u redu kršiti zakon da bi se moglo posvajati "kada to čine njihovi prijatelji”.

Daniel Spajić (DP) dodao je da nikada neće smatrati prirodnom "da se čovjek može, ujutro probuditi drugog spola i ići posvajati dijete”.

Većinom glasova Sabor je izmijenio i Zakon o prostornom uređenju kao i Zakon o Državnom inspektoratu.

Izglasan je i Zakon o mirnom rješavanju sporova kojim se žele ubrzati postupci i rasteretiti sudovi od onih predmeta u kojima je moguće spor riješiti mirnim putem.

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća, među kojima izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. i izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2022. Potvrdio je  i promjene  u nekoliko saborskih odbora zbog odlaska zastupnice HDZ-a Nadice Dreven Budinski iz saborskih klupa.