Dnevne novosti

Zagreb: Zbog nepropisnog odlaganja otpada izdano 2000 kazni

09.06.2023 07:15 ZAGREB, 7. lipnja 2023. (Hina) - Zagrebačko komunalno redarstvo svakodnevno s 530 nadzornih kamera kontrolira 170 lokacija sa spremnicima za odlaganje otpada kako bi detektiralo građane koji nepropisno odlažu otpad, a od 1. siječnja izdalo je oko 2000 kazni i 2500 upozorenja.
Za fizičku osobu koja nepropisno odlaže otpad visina kazne je 90 eura, za pravnu osobu 500 eura, odgovornu osobu u pravnoj osobi 90 eura i za obrt 250 eura, rekao je novinarima komunalni redar Zoran Bošković. U operativno-komunikacijskom centru Sektora za komunalno redarstvo medijima su jutros pokazali kako to izgleda u praksi. Na ekranu su se vidjele odabrane lokacije, a u 8,40 sati na jednoj od njih, u Ulici Pavla Hatza, jedna je građanka namjeravala odložiti otpad pored spremnika, ali je nakon upozorenja komunalne redarke odustala.

Medijima su prikazane i snimke iste lokacije od 4. lipnja navečer kada su dvije žene nepropisno pored spremnika za otpad odložile madrac te snimka od 5. lipnja ujutro kada je građanka namjeravala pored spremnika za otpad nepropisno odložiti vrećicu s otpadom, ali je nakon dolaska komunalne redarke od toga odustala. 

Pomoćnik pročelnika za Sektor za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić kaže da je izrazito velika vjerojatnost da dođu do počinitelja. U preko 90 posto slučajeva radi se o osobama koje stanuju u neposrednoj blizini te se na tom mjestu provode dodatne operativne mjere. 

Noćni rad i videonadzor

Zbog velikog broja evidentiranih prekršaja uveli su i noćni rad te u posljednjih mjesec dana koriste i sustav videonadzora. Na terenu na dnevnoj bazi imaju raspoređeno oko 30-ak komunalnih redara. Kaže da je videonadzor vrlo učinkovit, ali građanin koji nepropisno odloži otpad će se tek kroz nekoliko dana, kad ga pozovu na razgovor, suočiti ga s onim što je učinio ako ga redar nije zatekao na licu mjesta. Ako građanin odbacuje otpad iz vozila, tu im je jednostavnije zato što imaju registracijsku oznaku vozila.

Renić kaže da ukupno raspolažu s 80 redara, a namjeravaju ih još 50 zaposliti. Ističe da na mjestima gdje se provode represivne mjere, dolazi do pada broja prekršaja. Kad se govori o sustavu videonadzora uvijek je to, kaže, povezano s privatnošću i zaštitom ljudskih prava, pa su u suštini u fokusu rada pojavnosti, a ne osobe.   

"Građani koji su počinili prekršaj su svjesni počinjenja, u pravilu surađuju i priznaju prekršaj. I mi smo obazrivi, idemo uvijek kod prvog prekršaja s minimalnom sankcijom. Građani koji su priznali prekršaj u pravilu ga više ne ponavljaju", kaže Renić.

Kaže da su ostvarili i dodatnu koordinaciju sa "Čistoćom".U prvom razdoblju primjene novog modela sakupljanja otpada, koji je počeo 1. listopada prošle godine, naglasak je bio na upozorenjima, kako bi se građanima omogućilo razdoblje prilagodbe. 
Krajem prosinca prošle godine formirane su posebne ophodarske službe Čistoće i Komunalnog redarstva koje evidentiraju i izriču kazne za sve nepravilnosti na terenu. 

Od uvođenja novog modela naplate odvoza otpada 1. listopada 2022., rezultati pokazuju znatne napretke te se postotak odvajanja povećao za trećinu.Smanjene su mjesečne količine miješanog komunalnog otpada i povećane količine odvojeno prikupljenog otpada, što je glavni cilj uspostave modela.