Dnevne novosti

Hrvatski sabor u srijedu glasa o rebalansu proračuna

07.06.2023 06:55 ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) -  Hrvatski sabor ovotjedni rad zaključiti će u srijedu glasanjem o svim zakonima i izvješćima o kojima je raspravljao protekla dva i pol tjedna, među ostalim i o rebalansu proračuna za 2023. godinu.

Rebalansom koji je predložila Vlada ukupni se prihodi očekuju u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijardu eura, povećavaju se za 1,7 milijardi, odnosno 1,4 milijarde eura.Očekivani manjak državnoga proračuna je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.

Prema Vladinoj prognozi, udio javnog duga u BDP-u u ovoj će se, u odnosu na prošlu godinu, smanjiti za 5,8 postotnih bodova, na 62,6 posto BDP-a.Inflacija potrošačkih cijena trebala bi usporiti na 6,6 posto u odnosu na 10,8 posto u prošloj godini.

Na rebalans proračuna zastupnici su podnijeli oko 170 amandmana, a Vlada je prihvatila samo jedan, onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića kojim će Osijek od države dobiti 600.000 eura za borbu protiv komaraca, o čemu će se također glasati.

Sabor će, uz ostalo, glasati i o dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu kojima se uređuje područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece. Dopunama, koje se donose u hitnom postupku, ubuduće će se tražiti dokaz o legalizaciji strane sudske odluke o posvajanju djeteta.

Po hitnom postupku glasat će i o izmjenama Zakona o prostornom uređenju koje bi trebale omogućiti proces prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik i vođenje postupka izrade i donošenja prostornog plana u elektroničkom sustavu „ePlanovi“.

Glasanjem i govorima klubova na temu po izboru, Sabor će zaključiti ovotjedno plenarno zasjedanje budući da je u četvrtak blagdan Tijelovo. Zastupnici se u saborske klupe vraćaju u srijedu, 14. lipnja.