Dnevne novosti

Sabor ovaj tjedan o Zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs

29.03.2023 07:00 sabor mala
ZAGREB, 28. ožujka 2023. (Hina) - Prije odlaska na jednotjednu, uskršnju stanku, saborski će zastupnici ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog o osobnoj asistenciji te čak sedam izvješća, među njima i ono o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021.

Dugo očekivanim Zakonom o osobnoj asistenciji, kojeg predlaže Vlada, prvi će se put uspostaviti normativni okvir te usluge koja postaje socijalna, a osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama. Ta će usluga uključivati uslugu osobnog asistenta osobi s tjelesnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjem, komunikacijskog posrednika osobi s oštećenjem sluha i gluhoslijepoj te videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida. Ubuduće će novac za tu uslugu biti osiguran u državnom proračunu, a trenutno se uglavnom financira putem projekata udruga.

Procjena je da će donošenje zakona proširiti broj korisnika osobne asistencije, tj. da će je moći koristiti nešto više od 14.000 osoba sa invaliditetom, kazao je resorni ministar Marin Piletić. Procjena je da će se za usluge osobne asistencije u ovoj godini utrošiti 61 milijun eura, a u idućoj 155 milijuna eura. O tom zakonu Hrvatski će sabor raspravljati u četvrtak.

Ulaganja u otoke 2021. veća nego ikada

Radni će tjedan otvoriti raspravom o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021., a izvješće pokazuje da je u toj godini u otoke investirano rekordnih 4, 4 milijarde kuna, najviše ikada.Pokazuje i da su hrvatski otoci između dvaju popisa stanovništva izgubili dio stanovnika, ali je pad broja stanovnika znatno manji u odnosu na onaj na državnoj razini. U apsolutnom smislu, najveći pad imao je otok Rab, najveći rast Krk.  Stanovništvo je raslo na 22 otoka, palo na njih 28, isti broj stanovnika, dva, zadržao je otok Male Srakane. Na 53 naseljena otoka te 2021. živjelo je 127.838 otočana, što je za oko pet tisuća ili 3,70 posto manje u odnosu na 2011.

Već 23 godine postoji poseban zakon za otoke, a svake se godine u njih investira više - od 2006. do 2021. u otoke je uloženo čak 32,2 milijarde kuna, u prosjeku 2,01 milijarde kuna godišnje.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i izvješća o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2019., 2020. i 2021. te izvješća o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2020. i 2021. Očitovat će se i o prijedlogu da se 31. svibnja proglasi Nacionalnim danom udomiteljstva te da donese Rezoluciju o debljini.

Radni tjedan, ali i aktualnu sjednicu koju je počeo 17. siječnja, Sabor će zaključiti u petak, u Velikom tjednu neće zasjedati, a zastupnici se u klupe vraćaju nakon Uskrsa.