Dnevne novosti

Ubojici iz splitskog Lidla kazna smanjena na 35 godina

28.03.2023 08:26 ZAGREB, 27. ožujka 2023. (Hina) - Visoki kazneni sud smanjio je s 38 na 35 godina kaznu zatvora i psihijatrijskog liječenja Željku Đekiću koji je krajem studenoga 2021. okrutno izboo i ubio svoju bivšu partnericu u trgovačkom centru u naselju Split 3.
Kazna mu je smanjena jer je Visoki kazneni sud djelomično prihvatio Đekićevu žalbu i zaključio da je prvostupanjska presuda splitskog Županijskog suda od 38 godina prestroga.

Sud podsjeća da je Đekić izvanbračnu partnericu još od rođenja zajedničkog sina ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao i prijetio smrću ako ga napusti te u više navrata na nju nasrtao nožem. Na dan zločina ušao je u trgovački centar gdje je radila kao prodavačica, prišao joj s leđa i zadao 20 ubodno-reznih rana "pri čemu je žrtva trpjela strah od smrti vrlo snažnog intenziteta te velike bolove, muke i patnje", naveo je sud. Ističu i da je ubojica prestao s ubadanjem tek nakon što su ga druge osobe u tome zaustavile.VKS je ocijenio da je splitski sud kao olakotne okolnosti ispravno utvrdio da je optuženik bio bitno smanjeno ubrojiv te da je neosuđivan, dok pravilno nije cijenio korektno držanje pred sudom, iskazano žaljenje i kajanje, ispriku obitelji žrtve te sudjelovanje u Domovinskom ratu.

"Kao otegotne okolnosti prvostupanjski sud osnovano je uzeo vrijeme i mjesto počinjenja kaznenog djela (trgovački centar) na kojem se tada nalazio veći broj osoba (sigurno traumatizirani viđenim okrutnim ubojstvom) te da je sa sobom donio nož duljine 30 centimetara", što ukazuje na povećani stupanj organiziranosti i planiranja kao i učinke kaznenog djela, u prvom redu prema zajedničkom dijettu kojeg je ubojstvom ostavio bez majke, izvijestio je VKS.

Ipak zaključili su da je kazna od 38 godina prestroga te su ju umanjili za tri godine ističući da je 35 godina kazna primjerena osobnim prilikama optuženika te će ispuniti zakonsku svrhu kažnjavanja. Kako je riječ o kazni dugotrajnog zatvora protiv odluke Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.