Dnevne novosti

SOIH: Zakon o osobnoj asistenciji rezultat dugogodišnje borbe udruga

24.03.2023 07:00 ZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) pozdravila je u četvrtak donošenje Zakona o osobnoj asistenciji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, to je rezultat dugogodišnje borbe udruga, jer je život osoba s invaliditetom danas nezamisliv bez osobnih asistenata.

Osobni asistent, komunikacijski posrednik, videći pratitelj i pomoćnik u nastavi postaju zakonsko pravo, a bez njihove je potpore život osoba s invaliditetom danas nezamisliv, ocijenila je na konferenciji za novinare predsjednica SOIH-a Marica Mirić. 

"Zakon za nas znači jako puno, dugo smo ga čekali, a brojne europske zemlje još nemaju takav zakon jer ga nije lako donijeti. On je rezultat naše dugogodišnje borbe, stalnog rada, unaprjeđivanja, testiranja", rekla je predsjednica zajednice koja okuplja 230 organizacija osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, a bila je član radne skupine za izradu zakona.

Istaknula je kako će zakon omogućiti značajno povećanje broja korisnika usluge i broj sati tijekom kojih su će im osobni asistenti biti na raspolaganju. Broj osobnih asistenata bi se trebao s vremenom povećati sa sadašnjih 2300 na 14.000, što će uistinu promijeniti kvalitetu života osoba s invaliditetom, rekla je Mirić.

Pozdravila je to što će osobnu asistenciju od sada moći pružati fizička osoba, uključujući i studente, što je prije bio ograničavajući faktor na tržištu rada. Zakonom se povećava i održivost usluge te sigurnost radnog mjesta za osobne asistente, što će ih potaknuti da se zadrže na tom radnom mjestu, kazala je.

Pozdravila je brisanje zapreka za korištenje usluge za osobe na liječenju i boravku u inozemstvu, kao i  to da se više neće izuzimati ugovori o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. 

Ukinuti su i cenzusi, a sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi korisnici sudjeluju u plaćanju usluge osobne asistencije sa svojim sredstvima, kako je SOIH tražio, istaknula je Mirić. Tako osobe s prihodima manjim od prosječne neto plaće ne plaćaju ništa, jedan posto plaćaju oni ako su im prihodi viši od prosječne neto plaće, a dva posto cijene usluge ako imaju prihode više od dvije prosječne neto plaće, u što ne ulaze naknade u sustavu socijalne skrbi koje ostvaruju temeljem invaliditeta.

Od posebnog im je značaja i uspostava Liste procjene potreba čime se usluga individualizira prema funkcionalnim i socioekonomskim mogućnostima korisnika. 

U Zakon su u određenom obujmu ušli i roditelji njegovatelji, jer će i njihova djeca će moći imati pravo na osobnog asistenta. Pozdravila je i što će se kroz EU socijalne fondove moći financirati i inovativne socijalne usluge, poput odmora od skrbi (tzv. respite care) te obrazovanje i zapošljavanje  ranjivih skupina.