Dnevne novosti

Sabor danas o zakonima o PDV-u, o doprinosima, trgovini i zdravstvenim zakonima

17.03.2023 07:25 ZAGREB, 16. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će glasovati o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, zdravstvenim zakonima, kao i izmjenama Zakona o trgovini te izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) te Zakona o doprinosima, koje su u proceduru upućene po hitnom postupku kako bi stupile na snagu 1. travnja, želi se smanjiti inflatorni pritisak na građane i gospodarstvo. 

Izmjenama Zakona o PDV-u produljuje se do 31. ožujka 2024. primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz te isporuke, kao i na proizvode kao što su ogrjevno drvo, peleti, briketi i sječka. 

Izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dodatni doprinosi za zdravstveno osiguranje umirovljenika, koji obuhvaćaju oko milijun umirovljenika. Radi se o umirovljenicima kojima se doprinos plaća na teret državnog proračuna i oko 32.000 umirovljenika koji sami plaćaju taj doprinos iz mirovine. U sklopu zakonskih izmjena povećava se također koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna s 0,8 na 1,2 , odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera. Riječ je o otprilike 1500 samostalnih umjetnika.

Zastupnici će glasovati i o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Slijedom njih, osnivačka se prava općih bolnica s jedinica lokalne samouprave prenose na državu, što će u slučaju općih bolnica, omogućiti objedinjenu javnu nabavu, uspostavit će se nova kategorizacija bolnica i formirati centri izvrsnosti.

Također, glasovati će i o raspravljenim prijedlozima zakona prije dva tjedna među kojima su i izmjene i dopune  Zakona o trgovini po kojem bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Vlada predlaže da novi zakon stupi na snagu 1. srpnja, a da se radi prilagodbe poslovnih subjekata u ovoj godini 16 radnih nedjelja ne ubraja u nedjelje koje su do stupanja na snagu novog zakona bile radne. 

Sabor će glasovati i o izvješćima predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o stanju sudbene vlasti u 2020. i 2021. Dobronić je, podnoseći izvješća u Saboru, rekao da sudovi svake godine riješe 1,3 milijuna predmeta, ali ih dobiju isto toliko novih. Dobronić je izvješća podnio i Odboru za pravosuđe na kojem je upozorio na potplaćenost sudaca i loše uvjete rada. Na oba Dobronićeva izvješća Vlada je dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru da ih prihvati.

Prije glasovanja zastupnici će glasovati o amandmanima na raspravljene zakone te raspraviti Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2021.