Dnevne novosti

Predstavljen "Pravni okvir radničkog dioničarstva u Republici Hrvatskoj" M. Kundića

16.03.2023 08:10 KARLOVAC, 15. ožujka 2023. (Hina) - Knjiga Marina Kundića "Pravni okvir radničkog dioničarstva u Republici Hrvatskoj", predstavljena je u srijedu u Karlovcu, a profesor Siniša Petrović ocijenio je da je ta knjiga, u nakladi Pravnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, najcjelovitije djelo na tu temu.
Promocija knjige upriličena je postuhmno u karlovačkom Studentskom centru, na dan kada je tragično preminuli autor Marin Kundić trebao navršiti 42 godine života. Kundić je bio pravnik zaposlen kao tajnik Veleučilišta u Karlovcu i doktorand na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a tekst njegove disertacije posthumno su uredili profesori Siniša Petrović i Tomislav Jakšić. "Napravio je vrlo zanimljivo poredbeno istraživanje niza država, prvenstveno članica Europske unije. Temeljem iskustava drugih zemalja i učinaka na gospodarstvo, društvene i pravne odnose je nastojao predložiti kako bi to trebalo urediti u Hrvatskoj", rekao je Petrović koji je bio Kundićev mentor na poslijediplomskom studiju.

Dekan Veleučilišta u Karlovcu za glavnine razdoblja Kundićevog staža Branko Wasserbauer istaknuo je važnost radničkog dioničarstva i Kundićeve knjige na tu temu. "Ne mogu prihvatiti činjenicu da, po istraživanju, 1,1 posto svjetskog stanovništva posjeduje nešto manje od 40 posto svjetskog bogatstva, a 52 posto svjetskog stanovništva posjeduje samo 1,1 posto svjetskog bogatstva. To je Marin isto znao i o tome smo pričali", rekao je Wasserbauer. Ako ova knjiga pridonese tome da se društvena nejednakost ispravi i da se društveno svjetsko bogatstvo šire rasporedi, i ako se to dogodi radničkim dioničarstvom, knjiga Marina Kundića neće imati samo formalnog smisla nego i stvarnog, istaknuo je.

Kundićev prijatelj i kolega s Veleučilišta u Karlovcu Vedran Vyroubal dodao je da je Kundić bez ustezanja dijelio svoje neizmjerno znanje. "Marinova knjiga nam ostaje kao utjeha i dokaz da se njegov trud nije bacio u vjetar, a nas ispunjava ponosom što smo imali privilegij poznavati ga", rekao je Vyroubal.