Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica osudila rasistički ispad

14.03.2023 06:56 ZAGREB, 13. ožujka 2023. (Hina) - Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osudila je u ponedjeljak neprihvatljivu snimku s društvenih mreža na kojoj muškarac rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije te pozvala javne osobe na osudu takvog čina kako bi potaknuli osobe sa sličnim iskustvom da to prijave. 
"Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njegove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga", priopćila je Šimonović Einwalter. Pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tome, dodala je, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona

Pravobraniteljica je pozvala javne osobe da osude taj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo da ga prijave. "To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav, pa se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava", istaknula je. Važno je da reagiraju i svi ostali građani te najbližoj policijskoj postaji ili DORH-u prijave ako su svjedočili ili doznali za slične incidente. "Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti - institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti", dodala je.

Pravobraniteljica je također poručila kako jedino tako - prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, i javnom osudom - društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona. To je posebno važno s obzirom na sve veću potrebu za radnicima iz drugih zemalja i jer je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije, ističe Šimonović Einwalter.