Dnevne novosti

Kaltak: Radnici Čistoće složili se s dogovorom sindikata i Holdinga

02.02.2023 06:34 ZAGREB, 1. veljače 2023. (Hina) - Predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak potvrdila je u srijedu Hini da su se radnici Čistoće, koji su prošlog tjedna štrajkali, složili sa dogovorom koji je u postupku mirenja postignut između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga.
“Jesu, radnici su se složili. Sinoć nakon potpisanog sporazuma došli smo u podružnicu, predstavnici radnika objasnili su kolegama, a treća i prva smjena nisu imali primjedbi i bili su zadovoljni”, rekla je Kaltak. Tim dogovorom obuhvaćena je i ispunjena glavnina od 11 zahtjeva koje su komunalni radnici i vozači Čistoće postavili kako bi zaustavili nezakoniti štrajk, koji je trajao od ponedjeljka do četvrtka prošlog tjedna.

Štrajk koji su radnici pokrenuli mimo sindikata okončan je dogovorom predstavnika radnika i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji im je tada ponudio da će se o šest zahtjeva, koje u tom trenutku Uprava nije mogla prihvatiti, dogovoriti u roku 30 dana. Nakon dogovora postignutog u procesu mirenja između reprezentativnih sindikata na razini Holdinga i Uprave preostalo riješiti još samo dva zahtjeva - povećanje koeficijenata komunalnim radnicima na 1,80 te vozačima na 2,40, kao i isplatu dodatka na otežane uvjete rada u maksimalnom iznosu. “Dodatak i koeficijenti sastavni su dio sistematizacije radnih mjesta, a potpisanim sporazumom dogovoreno je da će se ona donijeti do 28. veljače”, istaknula je Kaltak. 

Povećani dodaci za najniže plaćene radnike

Jučer su sindikati s Upravom dogovorili potpisivanje novog kolektivnog ugovora na rok od tri godine. Dogovoren je rast osnovice plaće za pet posto od 1. siječnja te dodatnih tri posto od 1. srpnja, pa će ona od 1. srpnja iznositi 437,98 eura (3300 kuna). Povećani su i dodaci za najniže plaćene radnike. U podružnici Čistoća, vozačima, komunalnim radnicima i ostalima iz I. i II. grupe složenosti poslova, stalni raste na 172,55 eura (1300 kuna) bruto, a iz III. grupe složenosti poslova na 159,27 eura (1200 kuna) bruto, dok za više grupe složenosti poslova ostaje na iznosu od 132,72 eura (1000 kuna) bruto. 

Poslodavac se obvezao da će vozačima Čistoće plaćati troškove periodične izobrazbe (KOD 95) kao i izradu kartice vozača za digitalne tahografe. Dogovoreno je povećanje nagrade na maksimalni iznos od 995,42 eura (7500 kuna), koja će se isplaćivati kroz 12 mjeseci, dar za svako dijete u starosti do 15 godina za Svetog Nikolu u iznosu od 132,22 eura (1000 kuna), regres za korištenje godišnjeg odmora od 232,26 eura (1750 kuna) neto, dar u naravi za Uskrs u iznosu od 132,22 eura (1000 kuna).  U prosjeku, za najniže plaćene radnike, plaća raste za oko 20 posto, računajući osnovicu koja je dogovorena, ali i veće koeficijente i dodatak za teške uvjete rada, kaže Kaltak. No, precizni iznos povećanja ovisi o radnom stažu, prirezima i poreznim olakšicama, koje su individualne za svakog radnika.