Dnevne novosti

Sabor danas o vodi i imenovanju troje članova VEM-a

02.02.2023 06:41 Plitvice
ZAGREB, 1. veljače 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti dvije točke – izmjene Zakona o vodama te prijedlog da imenuje troje članova Vijeća za elektroničke medije (VEM).

Izmjenama Zakona o vodama, koje je predložila Vlada, želi se poboljšati pristup vodi za ljudsku potrošnju za sve građane, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine. U te skupine ubrajaju se socijalno ugrožene osobe, stanovništvo koje živi u seoskim, brdsko-planinskim i prometno nepovezanim područjima, na otocima, izbjeglice, migranti, beskućnici. Njima je otežano ili nemoguće osigurati pristup vodi putem sustava javne vodoopskrbe, pa se zakonskim izmjenama to se želi promijeniti, primjerice pokretnom isporukom vode autocisternama i vodonoscima, postavljanjem javnih slavina na trgove, ulice itd.

Izmjenama se uvodi obveza provođenja procjene rizika za područja sliva vodozahvata vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Za procjenu su nadležne Hrvatske vode i Institut za vode „Josip Juraj Strossmayer“. Krajnji rok za prvu procjenu rizika je do 12. srpnja 2027. godine.Radi smanjenja gubitaka na prihvatljivu razinu, uvodi se i obveza provedbe procjene gubitaka vode u sustavima javne vodoopskrbe. Dužni su je provoditi vodovodi koji dnevno isporučuju najmanje 10.000 metara kubnih vode ili opskrbljuju najmanje 50.000 ljudi, što znači oko petina njih.

Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) ponovno, na pet godina, imenuje Anitu Malenicu i Davora Marića te kao novog člana Željka Topića. Taj je prijedlog već podržao nadležni Odbor za informiranje i medije.