Dnevne novosti

Glavni državni inspektor s predstavnicima HOK-a i Udruge Glas poduzetnika

01.02.2023 06:25 ZAGREB, 31. siječnja 2023. (Hina) - Glavni državi inspektor Andrija Mikulić održao je u utorak radne sastanke s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore (HOK) i, po prvi put, Udruge Glas poduzetnika, na kojima se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima Državnog inspektorata RH (DIRH).
Mikulić je tom prigodom istaknuo kako je cilj postupanja tržišne i turističke inspekcije, vezano uz zaključak Vlade od 5. siječnja ove godine o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH i Zakon o zaštiti potrošača, prije svega zaštita interesa i prava potrošača, navodi se u priopćenju DIRH-a.  

"U prvoj polovici siječnja zaprimili smo značajan broj prijava građana koje su ukazivale na možebitno povećanje cijena nakon 1. siječnja. Svi znamo da uvođenje eura kao službene valute u RH nikako nije smjelo dovesti do povećanje cijena, a složit ćemo se da je takvo postupanje pojedinih poslovnih subjekata nepotrebno bacilo stigmu na sve koji su pošteno i sukladno zakonu proveli proces konverzije", rekao je Mikulić, dodavši da je Državni inspektorat opravdao povjerenje koje su mu građani povjerili.  

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil istaknuo je kako je postupanje Državnog inspektorata potrebno, između ostaloga, kako bi se zaštitili svi oni obrtnici koji pošteno rade svoj posao. "Inspekcije Državnoga inspektorata obišle su na stotine naših obrtnika i gotovo svi su suglasni kako su inspektori profesionalno odradili svoj posao. Naša želja je da i dalje, gdje god je to moguće inspektori pristupaju edukativno, a sve kako bi svi naši obrtnici uskladili svoje poslovanje sa svim važećim zakonskim propisima", naveo je Kratohvil.

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas izrazio je zadovoljstvo da je ta udruga po prvi put prisustvovala sastanku s Državnim inspektoratom, kazavši da su u otvorenom razgovoru stavili na stol aktualne teme te otvorili dijalog, kao i iznijeli probleme i izazove s kojima se susreću poduzetnici, njihovi članovi.Zaključak svih sudionika sastanka je nastavak uspješne suradnje na nacionalnoj i regionalnoj razini u svrhu otklanjana svih eventualnih nedoumica, zaključuje se u priopćenju DIRH-a.