Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o osiguranju radničkih tražbina

27.01.2023 06:55 ČEKIĆ I VAGA
ZAGREB, 26. siječnja 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspraviti konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osiguranju radničkih tražbina kojima se uz ostalo proširuje pristup zaštite radnicima kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka.

Proširenjem obuhvata radnika, prihvaćene su i primjedbe iznesene u saborskoj raspravi, kao i prijedlog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Naime, sukladno važećim zakonskim odredbama pristup zaštite omogućen je radnicima kojima je radni odnos prestao šest mjeseci prije stečaja, a Vlada je u prvom čitanju predlagala da se proširi obuhvat na radnika kojima je radni odnos prestao 10 mjeseci prije, dok u drugo čitanje ide s prijedlogom iz saborske rasprave o proširenju na radnike kojima je radni odnos prestao 12 mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka. 

Predloženim se izmjenama također zaštićeno razdoblje za koje se provodi zaštita i osiguranje prava radnika, odnosno isplata minimalnih plaća produžava sa sadašnja tri na pet mjeseci prije otvaranja stečaja. Izmjenama se također stečajnim upraviteljima propisuje obveza za otvaranje posebnog namjenskog računa za isplatu radničkih tražbina u slučaju kad se otvoreni stečajni postupak ne provodi a poslodavac ima zaposlene radnike.

Saborski zastupnici razmotrit će i prijedlog Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine koji definira prioritete i posebne ciljeve i mjere politike prema svim vrstama ovisnosti (alkohol, duhan, droge, kockanje, klađenje, prekomjerno korištenje interneta, društvenih mreža i slično). Cilj je smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprijedi zdravstvena zaštita zdravlja i sigurnost stanovništva te smanje zdravstveni, socijalni i društveni rizici i štete povezani sa ovisnostima.