Dnevne novosti

Sud zatvorio najstariju rusku organizaciju za ljudska prava

26.01.2023 06:54 MOSKVA, 25. siječnja 2023. (Hina/Reuters) - Najstarija ruska organizacija za ljudska prava, Moskovska helsinška skupina, ugašena je u srijedu pošto je sud odlučio da nije pravilno registrirana.
Skupina koju su 1976. osnovali sovjetski disidentski znanstvenici objavljivala je godišnja izvješća o ljudskim pravima u Rusiji i bila je jedna od rijetkih preostalih neovisnih organizacija za ljudska prava nakon gašenja Nobelovom nagradom nagrađenog Memoriala 2021. godine.

Rusko ministarstvo pravosuđa podnijelo je protiv organizacije u prosincu tužbu tvrdeći da je registrirana samo za zaštitu ljudskih prava u Moskvi, a ne i u drugim dijelovima zemlje, što je skupina odbacila kao besmislicu. 

Supredsjednik skupine Valerij Boršov rekao je u srijedu sudu i predstavnicima ministarstva da će gašenje skupine okončati desetljetni rad aktivista."Činite velik grijeh. Uništavate pokret za ljudska prava, uništavate ga", rekao je. 

Od početka invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više guši glasove otpora u društvu, bilo neovisne medije, nevladine organizacije za ljudska prava ili političke protivnike. Putin ima vlastito Vijeće za ljudska prava.