Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i Zakona o javnobilježničkim pristojbama

25.11.2022 07:25 ZAGREB, 24. studenoga 2022. (Hina) - Saborski zastupnici u petak će raspraviti izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojim se omogućuje da se se državni službenik zadrži u službi kad navrši 65 godina života ako za to postoje potrebe službe i dogovor čelnika tijela i službenika.

Izmjenom i dopunom Zakona, koji se donosi po hitnom postupku, želi se omogućiti zadržavanje u službi državnog službenika kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, ako postoje potrebe službe, u punom ili nepunom radnom vremenu, najduže do navršenih 67 godina života službenika. Također, omogućuje se zapošljavanje korisnika mirovine s polovicom radnog vremena, ali najduže do 67. godine života. Na taj način ublažile bi se posljedice nezainteresiranosti stručnjaka za rad u državnoj službi i nemogućnosti popunjavanja radnih mjesta u državnim tijelima putem javnog natječaja i osiguralo pravovremeno obavljanje poslova državnih tijela.

Nakon toga zastupnici će raspraviti i izmjene Zakona o javnobilježničkim pristojbama kojim će sve osobe s invaliditetom ubuduće biti oslobođene plaćanja javnobilježničkih pristojbi. Izmjenama se predlaže i da se materija Tarifa javnobilježničkih pristojbi izdvoji iz sadržaja Zakona te bi tarife propisivala Vlada Uredbom, kako je to uređeno i za upravne i sudske pristojbe. Zakon se usklađuje i s važećim prekršajnim zakonodavstvom, a usklađuju se i novčani iznosi iskazani u kunama s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj.