Dnevne novosti

Vrhovni sud UK-a kaže da Škotska nema pravo na drugi referendum o neovisnosti

24.11.2022 06:35 LONDON, 23. studenoga 2022. (Hina/PA Media/dpa) - Najviši sud Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u srijedu je presudio da škotski parlament ne može odobriti drugi po redu referendum o neovisnosti bez pristanka Westminstera.

Slučaj je predan sudu nakon što je škotska prva ministrica Nicola Sturgeon nagovijestila drugi referendum o neovisnosti koji bi se održao 19.  listopada 2023.No predsjednik Vrhovnog suda Robert John Reed u srijedu je rekao: "Škotski parlament nema ovlasti da raspiše referendum o neovisnosti Škotske". To znači da najviši pravosudni dužnosnik škotske vlade, poznat kao Lord Advocate, neće moći odobriti da prijedlog zakona prođe kroz škotski parlament. On je glavni javni tužitelj koji je također i ministar u škotskoj vladi, a imenuje ga kralj ili kraljica na preporuku prvog ministra ili ministrice, uz suglasnost škotskog parlamenta. Tu dužnost trenutno obnaša Dorothy Bain KC. Ona je glavna pravosudna dužnosnica škotske vlade i Krune u Škotskoj, kako za civilne tako i kaznene slučajeve koji spadaju u okvir ovlasti škotskog parlamenta.

Dorothy Bain je prijedlog zakona o referendumu o neovisnosti Škotske proslijedila sudu, tražeći od potonjeg odluku da li Holyrood, škotski parlament nazvan po četvrti u glavnom gradu Eduinburghu, ima ovlasti donijeti taj zakon.Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se protivi još jednom referendumu o neovisnosti, ističući da je "očigledno" da se ta stvar tiče samo Westminstera. Njezin pravnosudni predstavnik James Eafie također tvrdi da je nacrt zakona u još vrlo ranioj fazi da bi sud mogao doniijeti odluku. Na plebiscitu 2014., koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbili neovisnost s 55 posto. Međutim, Škotska nacionalna stranka tvrdi da je glasovanje za britanski izlazak iz Europske unije dvije godine kasnije promijenilo situaciju. Sturgeon tvrdi da su glasači na izborima za škotski parlament prošle godine podržali stranke koje se zalažu za neovisnost i da im je obveza da podnesu prijedlog zakona za održavanje referenduma 19. listopada 2023.