Dnevne novosti

VLADA: Za još mjesec dana snižene visine trošarina za najprodavanije energente

30.09.2022 07:05 ZAGREB, 29. rujna 2022. (Hina) -  Vlada je u četvrtak donijela Uredbu kojom se zadržavaju snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo u idućih 30 dana, počevši s prvim danom listopada.
"Obzirom da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni Uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva ", rekao je na sjednici Vlade ministar financija Marko Primorac. Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom.

Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se u razdoblju od 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.   

Ministar financija kazao je i da je Vlada od 7. ožujka ove godine u šest navrata mijenjala Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja radi sniženja trošarina na dizelsko gorivo i bezolovni benzin, a u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata. U dokumentima Vlade podsjeća se je od 1. siječnja 2019. godine uveden novi institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima odnosno autobusima, te od 1. siječnja 2020. godine povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika željeznicom, a kako bi se smanjili troškovi prijevoza i ojačala konkurentnost poduzetnika u tom sektoru. Na godišnjoj razini iznos povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe bio je 200 milijuna kuna, a putnika 32 milijuna kuna, odnosno ukupno 232 milijuna kuna. Za vrijeme važenja danas donesene uredbe očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u visini od 108,4 milijuna kuna.