Dnevne novosti

Vlada i sindikati javnih službi razmijenili ponude i zahtjeve za rastom plaća

30.09.2022 07:20 ZAGREB, 29. rujna 2022. (Hina) - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi izjavili su u četvrtak nakon novog kruga pregovora o povećanju osnovice plaća da su iznijeli svoje ponude i zahtjeve za rastom plaća, no nisu željeli govoriti o detaljima, najavivši nastavak pregovora za četvrtak.

Ministar financija Mario Primorac koji je sudjelovao u pregovorima rekao je novinarima da su sindikatima predstavili Vladinu ponudu dok je sindikalna predstavnica Sanja Šprem rekla da su iznijeli svoje argumentirane zahtjeve za rastom plaća. Primorac je dodao kako je dogovoreno da se u međuvremenu ne izlazi u javnost s konkretnim pojedinostima te izrazio nadu u postizanje konstruktivnog rješenja u kratkom roku. Napomenuo je kako je idući pregovarački sastanak dogovoren za slijedeći četvrtak popodne. Novinarima je potvrdio da je Vlada spremna dati povećanje pa su na sastanku razgovarali o intenzitetu i dinamici povećanja. Vlada je po njegovim riječima imala dva prijedloga od kojih se jedan odnosi na povećanje osnovice u konkretnom postotku, a drugi na isplatu jednokratnog dodatka koji bi pokrio inflatorne pritiske pri čemu bi se od iduće godine razgovaralo o postotku povećanja osnovice plaća. "Razmatramo razne opcije i naišli smo na razumijevanje, na konstruktivnu suradnji i dijalog sindikalnih predstavnika", rekao je ministar.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je da su iznijeli zahtjeve u okolnostima rasta inflacije i plaća u gospodarstvu. Poručila je da Vlada kao najveći poslodavac mora voditi brigu o svojim zaposlenicima te da je jedino uz razumijevanje sindikalnih zahtjeva moguć kompromis. "Ne bude li pomaka teško ćemo doći do kompromisa", upozorila je Šprem, ocijenivši kako je najvažnije da se razgovori nastavljaju i da u Vladi imaju razumijevanje za zahtjeve sindikalne strane. Novinarima je potvrdila da sindikati očekuju rast osnovice plaća od 1. listopada ove godine jer ne mogu dopustiti daljnje rušenje cijene rada.