Dnevne novosti

Sabor izglasao niži PDV za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevnog drva..

26.09.2022 07:15 ZAGREB, 23. rujna 2022. (Hina) - Hrvatski sabor izglasao je u petak većinom glasova - sa 118 glasova za i 11 suzdržanih -  izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.
Izmjenama se snižava stopa PDV-a na pet posto za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od nula posto za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

Nikola Grmoja (Most) prigovorio je što se u vrijeme najveće krize i inflacije mijenja 900 zakona „radi ambicije jednog čovjeka i njegove buduće sinekure”. „A kada se treba obračunati s korupcijom i urediti društvo nema vas nigdje”, poručio je Grmoja vladajućima i najavio saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću članova uprave i Nadzornog odbora INA-e, te ministara. „Želim uputiti poziv lopovu kojeg ste imenovali u Hrvatsku narodnu banku”, kazao je Grmoja misleći na bivšeg ministar gospodarstva Tomislava Ćorića.