Dnevne novosti

Konferencija: Nasilje je nedopustivo, nužna suradnja svih dionika u zaštiti žrtve

23.09.2022 07:20 ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Nasilje je nedopustivo, Vlada ima nultu toleranciju na nasilje, istaknuto je u četvrtak na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te naglašena važnost prevencije i suradnje institucija s udrugama, medijima i pružateljima socijalnih usluga.

Sjednica je održana u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna, a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica spomenuli su se sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić. Njih je na današnji dan 1999. godine tijekom održavanja brakorazvodne parnice na sudu ubio Gordanin suprug.

Prošle godine pokrenuta je medijska kampanja "Empatija sada za društvo bez nasilja" koja se nastavlja i ove godine, a u sklopu sjednice prikazan je i video kampanje u kojem je sudjelovao Dino Hvalec, sin tragično preminule sutkinje.

Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji definitivno je prepoznat javno-zdravstveni problem i predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, naglasio je ministar Piletić i dodao kako ono negativno utječe na opću dobrobit žena i onemogućuje im kvalitetno i puno sudjelovanje u društvu. Naglasivši Vladinu politiku nulte tolerancija na nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, ministar je podsjetio da su u Hrvatskoj u mandatu ove Vlade osposobljena skloništa u svim županijama te ih djeluje ukupno 25.Od 2019. godine, dodao je, financira se rad savjetovališta i udruga za žrtve nasilja, a Hrvatska je peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne telefonske linije nacionalnog pozivnog centra s brojem 116 006, koji radi 24 sata sedam dana u tjednu te je za njegov rad, odnosno za pet zaposlenih država osigurala novac.

Dodao je i da je Zakonom o socijalnoj skrbi propisana nova socijalna usluga - psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja, a u tijeku je i izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanje za razdoblje 2022.-2027.

Unatoč svemu tome, dodao je Piletić, nažalost se događaju zločini nad ženama koji dokazuju da se "uvijek može i mora učiniti više u borbi i sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji". Svi dionici u sustavu moraju jačati suradnju, na boljem protokolu i dostupnosti informacija koje mogu utjecati na sprječavanje nasilja, rekao je i dodao da će se ustrajati u daljnjoj edukaciji stručnjaka, najavivši da će s radom početi i Akademija socijalne skrbi koja će organizirati stručno usavršavanje djelatnika u socijalnoj skrbi. Za nasilje se nikad ne može pronaći opravdanje, poručio je i naglasio važnost integriranog pristupa problemu, odnosno sudjelovanja i interakciji državnih tijela, medija i organizacije civilnoga društva tj. pružatelja socijalnih usluga.

Malenica: Društvo je učinkovito onoliko koliko zaštiti najranjivije

I ministar Malenica naglasio je kako Vlada želi poslati jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo, da ga neće tolerirati i najstrože sankcionirati.

"Društvo je učinkovito onoliko koliko ima instrumenata i snage da zaštiti najranjivije, a žrtve su svakako ranjive", rekao je i dodao kako su svi okupljeni na konferenciji svjesni da u fokusu svih u sustavu treba biti žrtva, a ne počinitelj. Zaštita žrtve treba biti prioritet, na tome smo do sada radili i u suradnji s vama radit ćemo i u budućnosti, poručio je sudionicima konferencije.

Naveo je da je u sklopu Ministarstva pravosuđa formiran sustav podrške žrtvama i svjedocima te odjeli za podršku u sklopu sudova (sedam na županijskim sudovima - Zagreb, Vukovar, Osijek, Zadar, Split, Sisak i Rijeka), najavivši da će se osnovati njih još deset (na općinskom sudu u Splitu i Zagrebu te drugim županijskim sudovima).

"Time želimo svakoj žrtvi osigurati institucionalnu pomoć. Međutim, bez vašeg izvaninstitucionalnog djelovanja, bez vašeg zalaganja za žrtve, bez vaše potpore i pomoći sustav podrške žrtvama i svjedocima nije cjelovit", naglasio je.

U sklopu sjednice uručeno je 16 ugovora u vrijednosti 830.000 kuna pružateljima usluga savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, kao financijska podrška uslijed porasta cijena energenata.

Ravnateljica Caritasa Jelena Lončar je u izjavi novinarima nakon konferencije tim povodom navela da je u Hrvatskoj trenutno popunjeno 57 posto kapaciteta za žrtve obiteljskog nasilja, navodeći kako se, iako u većini slučajeva težimo porastu postotka popunjenosti kapaciteta, u ovom slučaju nada da će sljedeće godine taj postotak biti manji.

"Nadam se da ćemo svi mi, čimbenici u društvu u Hrvatskoj činiti sve, zajedno s vama medijima koji imate izuzetno važnu ulogu u promicanju borbe protiv nasilja, da hrvatsko društvo u današnjici dosta bude društvo bez nasilja", poručila je.