Dnevne novosti

Sabor danas o radu HERA-e u prošloj godini

22.09.2022 07:25 ZAGREB, 21. rujna 2022. (Hina) - Uz negativna mišljenja Vlade i nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo, Godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu danas dolazi pred saborske zastupnike.

Prema tjednom rasporedu, Izvješće treba biti treća točka dnevnog reda čime oporbeni zastupnici nisu zadovoljni, pa su se, kako bi dobili na vremenu, dogovorili da neće sudjelovati u raspravi o dvije prethodne točke. 

Nakon izbijanja afere u Ini, HERA se našla pod lupom javnosti, i spominje se njena sporna uloga u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj plinskoj aferi u prošli je petak kritizirao Odbor za gospodarstvo na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi HERA-e. Predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Danijel Žamboki u ponedjeljak je podnio je neopozivu ostavku, no to, za sada, nisu učinili zamjenik predsjednika i troje članova Vijeća. 

Godišnje izvješće o radu HERA-e za 2021. u utorak se našlo na Odboru za gospodarstvo, no kako se tamo nisu pojavili ovlašteni predlagatelji, predsjednik Upravnog vijeća Žamboki i njegov zamjenik  Željko Vrban Izvješće nije imao tko 'braniti'. Žamboki je podnio ostavku, ali nije razriješen i nije bilo razloga da ne dođe na Odbor, kao ni Vrban, istaknuo je na sjednici.   

To što što nisu došli, u najmanju ruku nije pristojno, ako ne i više od toga, poručio je predsjednik Odbora Žarko Tušek (HDZ). Trebalo bi stati na loptu, kazao je Boris Lalovac (SDP), pozivajući vladajuće da osiguraju da netko iz HERA-e dođe u Sabor na raspravu. „Inače će biti kaos, jer najgore je kad nema nikakvog odgovora“, kaže Lalovac.  

Mogu apelirati prema čelništvu HERA-e da shvati da ovo nije prostor za odmak, nego da se pojave na saborskoj raspravi o Izvješću i argumentirano brane pozicije za koje misle da trebaju braniti, rekao je Tušek.  

I Vladin predstavnik Ivo Milatić nedopustivim je nazvao što na Odbor nisu došli ovlašteni predstavnici HERA-e te ponovio da Izvješće nije zadovoljavajuće. Iz Izvješća prosječan hrvatski građanin ne može  jasno vidjeti da je HERA institucija koja određuje cijene energenata, osim goriva, kazao je Milatić.

Prije samog Izvješća, Sabor bi trebao raspraviti izmjene Zakona o platnom prometu.