Dnevne novosti

Odbor: Otvara se javna rasprava o nacrtu promjene Ustava, oporba nezadovoljna

21.09.2022 07:25 ZAGREB, 20. rujna 2022. (Hina) - Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u utorak je većinom glasova, uz kritike oporbe odlučio da se u jednomjesečnu javnu raspravu upute Prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma i nacrt s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Za te prijedloge bilo je sedam članova vladajućih dok su četiri člana oporbe bila protiv predloženog nacrta promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma te izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, a suzdržana kod njihovih slanja u javnu raspravu.

Tijekom rasprave oporba je upozoravala da je pred taj Odbor došao tekst koji je jednak ranijem prijedlogu promjena Ustava ali nije prihvaćena ni jedna njihova primjedba, sugestija ili kritika iznijeta na tom Odboru ili na plenarnoj sjednici.

Grbin u prijedlozima vidi samovolju vladajućih po načelu uzmi ili ostavi

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da se prema prijedlogu izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, tom Sudu daje potpuna diskrecija da odlučuje o tome što je dopušteno a što ne vezano uz referendumsko odlučivanje, što po njegovim riječima nije dobro. Smatra da ono što ne može biti predmet odlučivanja na referendumu treba biti taksativno navedeno u samom Ustavu. Upozorio je i kako u prijedlog nacrta promjena Ustava nisu ugrađene ni brojne primjedbe SDP-a koje su izvan predloženog okvira, poput pitanja stanke u zasjedanju Sabora, pravu žena na izbor i slično. Grbin je kazao da u tome vidi samo samovolju po načelu - uzmi ili ostavi, a ne volju da se razgovara i postigne kompromis . "Tako to ne ide", rekao je. No, smatra da savjetovanje treba održati, ali i da je prije toga potrebno u Saboru razgovarati sa svima koji će o tome odlučivati kako bi se stvorila potrebna većina, što se još nije dogodilo. "Imamo osjećaj da ovo radite reda radi da udovoljite koalicijskom partneru kako bi on mogao sebi opravdati zašto sudjeluje u vladajućoj većini", kazao je.

Benčić upozorila da Ustavni sud može zabraniti svaku referendumsku inicijativu

Sandra Benčić (Možemo) također kaže da izmjena Ustava neće biti ako se ne prošire i na pitanja regulacije prava na slobodu izbora rađanja djece, a što obuhvaća i čitav spektar reproduktivnih prava. Sporno joj je i što Ustavni sud široko i arbitrarno može zabraniti svaku referendumsku inicijativu proglašavajući je da nije u skladu sa vrijednostima Ustava. Smatra također da u Ustavu treba navesti pitanja koja ne idu na referendumsko odlučivanje, a ne pustiti većini u Ustavnom sudu da o tome arbitrarno odlučuje.

Nikola Grmoja (Most) poručio je i da će oni biti protiv takvih ustavnih izmjena jer, kao je rekao, one ne olakšavaju narodu mogućnost da između izbora kaže svoj stav o nekim važnim pitanjima. Naveo je i da neće pregovarati s vladajućima koji, kako je kazao, imaju tanku većinu i iz koje je zbog korupcije otišlo više ministara. "Nećemo vas kao ljevica moliti da nas zovete. Mi s vama za stol oko takvih pitanja ne želimo ni sjesti", kazao je. 

Bačić: Spremni smo raspraviti svaki članak, svjesni smo da nema izmjena bez 101 ruke

Za razliku od oporbe, Branko Bačić (HDZ) rekao je da ni od jednog oporbenog saborskog kluba nije vidio uobličeni tekst amandmana na predloženi prijedlog nacrta promjene Ustava. Najavio je kako je pred njima najmanje mjesec dana u kojem taj Odbor može raspravljati o izmjenama Ustava i Ustavnog zakona te prilikom toga raspraviti prijedloge prije i kroz samu saborsku raspravu. Napomenuo je da su na razgovorima koje su vodili iz lijeve oporbe imali različite prijedloge te bi stoga, smatra bilo dobro da se oporba dogovori o tome. "Otvoreni smo idućih mjesec dana dok traje rasprava mi u klubu zastupnika vladajuće većine sjesti odvojeno, ili još bolje na ovom Odboru, i raspraviti o svakom pojedinačnom članku promjena Ustava i Ustavnom zakonu", rekao je Bačić. Poručio je kako su svjesni da bez 101 ruke nema novog Ustava ni Ustavnog zakona. 

Odbor je bez rasprave podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju i prijedlog Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.