Dnevne novosti

EK predlaže Akt o slobodi medija

19.09.2022 07:05 BRUXELLES, 16. rujna 2022. (Hina) -  Europska komisija je u petak predložila Akt o slobodi medija s ciljem zaštite pluralizma medija i neovisnosti i kako bi se spriječila pretjerana vlasnička koncentracija, osigurala transparentnost vlasništva i stabilno financiranje javnih medija, koji ne smiju postati stranački propagandni kanali. 
Komisija je predložila uredbu koja sadrži skup pravila za zaštitu pluralizma i neovisnosti medija u EU-u. Predložena uredba uključuje, među ostalim, zaštitne mjere protiv političkog uplitanja u uredničke odluke i protiv nadzora. Stavlja naglasak na neovisnost i stabilno financiranje medijskih javnih servisa, kao i na transparentnost vlasništva nad medijima i raspodjele državnog oglašavanja. Također se predlažu mjere za zaštitu neovisnosti urednika i otkrivanje sukoba interesa. Prijedlog uredbe bavi se i  pitanjem medijskih koncentracija te se predlaže osnivanje novog neovisnog Europskog odbora za medijske usluge, koji bi se sastojao od nacionalnih medijskih tijela.

“Posljednjih godina vidjeli smo različite oblike pritiska na medije i sada je vrijeme za djelovanje. Moramo uspostaviti jasna načela: nijedan novinar ne smije biti špijuniran zbog svog posla, nijedan javni medij ne smije se pretvoriti u propagandni kanal”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnosti Vera Jourova. “Ono što danas predlažemo prvi put jest:  zajedničke zaštitne mjere za zaštitu slobode medija i pluralizma u EU-u”, istaknula je Jourova.