Dnevne novosti

Zastupnici pozdravili veću transparentnost u trošenju javnog novca

09.12.2021 07:10 ZAGREB, 8. prosinca 2021. (Hina) - Saborski zastupnici pozdravili su u srijedu u raspravi povećanje transparentnosti u trošenju javnog novca koju donosi novi Zakon o proračunu, a koji po prvi puta propisuje kazne za "nestašne" gradonačelnike i župane.

Zakonom se prvi put uvode kazne za 'nestašne' gradonačelnike, načelnike i župane koji se ogluše na zakon, morat će platiti od 10 do 50 tisuća kuna osobno ako transparentno ne prikažu sve troškove”, kazao je Dario Hrebak ( Klub HSLS-a i Reformista) istaknuvši da je riječ o ogromnom iskoraku u kontroli trošenja javnog novca.

Javna objava svih troškova, smatra Hrebak, prisilit će lokalne čelnike da otvore javne financije i omogućiti da se skine stigma s dužnosnika koji odgovorno i časno rade svoj posao.

Hrabak najavljuje i amandman HSLS-a po kojem će oni koji troše javni novac morati detaljno navesti kome su što platili, kada i koliko, podsjetivši kako je transparentnost proračuna bio uvjet HSLS-a za sklapanje koalicijskog sporazuma s HDZ-om.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan kazao da se želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog, tako i kod proračuna županija, općina i gradova. Najvažnije promjene odnose se na proračunsko planiranje i donošenje proračuna, izvršenje proračuna u dijelu kontrole izvršavanja rashoda, zaduživanja jedinica lokalne samouprave te uspostavu učinkovitijeg sustava financijskog i statističkog izvještavanja.

Povećanje transparentnosti javnih proračuna pozdravila je oporba uz opaske da pojedine odredbe zakona treba preciznije definirati. Pozdravljamo smjer u kojem zakon ide, poručio je Damir Bakić (Klub zeleno lijevog bloka), a slično kaže i Vesna Vučemilović (Suverenisti) koja smatra kako sadržaj objave podataka ne bi trebao određivati ministar financija naputkom već bi to trebalo odrediti samim zakonom.,

Boris Lalovac (SDP) povezao je donošenje novog zakona o proračunu, za koji kaže da je „zakon svih zakona”, sa skorim uvođenjem eura. 

„Vjerojatno je Europska komisija to tražila od Vlade prije uvođenja eura kako bi trošenje sredstava poreznih obveznika i EU-a bilo transparentno”, rekao je.

Dosad građani nisu mogli pronaći informacije o tome kome je gradonačelnik platio ručak, što se sada mijenja, rekla je Marijana Puljak (Klub GLAS-a i Centra).