Dnevne novosti

U Saboru danas o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji

07.12.2021 07:25 ZAGREB, 6. prosinca 2021. (Hina) - Saborski će zastupnici danas nastaviti s radom raspravom o  Konačnom prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, a svrha mu je promicati proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije.

Zakonskim se prijedlogom uređuju stjecanje statusa povlaštenog proizvođača energije za proizvodna postrojenja koja koriste bilo koji od primarnih oblika obnovljivih izvora energije na području Hrvatske i/ili visokoučinkovitu kogeneraciju (istodobnu  proizvodnju dva korisna oblika energije, npr, električne i toplinske, u jedinstvenom procesu).

Utvrđuju se mjere poticanja za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, uređuje se provedba sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije.

Uređuje se okvir za promicanje korištenja obnovljive energije na održivi način, uređuju planiranje i poticanje proizvodnje i potrošnje električne energije proizvedene u proizvodnim postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju.

Svrha zakonskog prijedloga je i povećati udjele u ukupnoj konačnoj potrošnji energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije korištenjem poticajnih mehanizama i regulatornog okvira za korištenje obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije, te ispuniti ciljeve Republike Hrvatske i pridonijeti ciljevima Europske unije u skladu s međunarodnim obvezama EU za dekarbonizaciju.

Korištenjem obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije postiže se obveza klimatskih ciljeva da RH smanji emisije stakleničkih plinova prema raspodjeli obveze smanjenja te ostvaruju njezini interesi u području energetike, utvrđeni Strategijom energetskog razvoja RH 2030. s pogledom na 2050. godinu, navodi se, među ostalim u obrazloženju zakonskog prijedloga.