Dnevne novosti

Uvodi se obveza organiziranja predškole u lokalnoj samoupravi

03.12.2021 07:05 ZAGREB, 2. prosinca 2021. (Hina) - Radi povećanja obuhvata djece rane i predškolske dobi Vlada izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predlaže propisivanje obveznosti organiziranja predškolskog odgoja i obrazovanja u jedinicama lokane samouprave (JLS) ili u suorganizaciji sa susjednim.

Cilj je povećati obuhvat djece u dječjim vrtićima pri čemu se uvodi obavezno pohađanje predškole, odnosno djece od 4. do 6. godine starosti, te se u tom smislu definiraju i propisuju obveze organiziranja predškolskog odgoja i obrazovanja u jedinicama lokalne samouprave odnosno suorganizacije sa susjednim JLS-ima, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na sjednici Vlade u četvrtak.

Istaknuo je i da je novina uspostava nacionalne mreža dječjih vrtića, a mijenjaju se i kriteriji za zapošljavanje u dječjim vrtićima, pa će se ubuduće učitelji iz primarnog obrazovanja moći angažirati za izvođenje programa predškole.

Donošenjem mreže dječjih vrtića na nacionalnoj razini omogućilo bi se bolje planiranje potrebe izgradnje i dogradnje dječjih vrtića radi smanjenja razlika, uz mogućnost većeg obuhvata djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Usvojen Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje 2021.-2027.

Vlada je na sjednici usvojila Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje za razdoblje od 2021. do 2027. godine kao i Akcijski plan za njegovu provedbu za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je da je Nacionalni plan  strateški dokument na temelju kojega će se osigurati kontinuitet provođenja politika na tržištu rada za sedmogodišnje razdoblje, a usklađen je s Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine. Njime se u razdoblju od 2021. do 2027. godine, naglasio je, planira utrošiti više od 11 milijardi kuna. Donošenje Nacionalnog plana planirano je Odlukom Vlade RH o utvrđivanju akata strateškog planiranja povezanih s uvjetima koji omogućavaju provedbu fondova EU za razdoblju od 2021. do 2027. godine.

"Nacionalni plan pridonijet će uspostavi usklađenog i perspektivnog tržišta rada te sigurnog i zdravog mjesta rada. Povećanje stope zaposlenosti, podizanje kvalitete radnih mjesta i osiguranje učinkovite zaštite i sigurnosti radnika na mjestima rada ključna je zadaća politika na tržištu rada", rekao je Aladrović.