Dnevne novosti

Oporba: Više novca za zaštitu žena, uvesti femicid kao kazneno djelo

02.12.2021 07:30 NASILJE
ZAGREB, 1. prosinca 2021. (Hina) - Inicijativa saborskih zastupnica za zaštitu žrtava seksualnog nasilja u srijedu je, nakon ubojstva žene u Splitu, pozvala na veće izdvajanje proračunskih sredstava za zaštitu žena, a Klub socijaldemokrata je najavio dopunu KZ-a kojom se uvodi kazneno djelo femicida.

Marijana Puljak iz Centra istaknula je da je dan kada se u Saboru raspravlja o državnom proračunu prilika za iskorak da se pokaže da ovo društvo zaista želi zaštititi žene od nasilnika i nasilja, ali ne samo na način da se u proračunu povećavaju sredstva za sigurne kuće nego da se radi i na prevenciji i osnaživanju djevojčica, djevojaka i žena.

Najavila je niz amandmana na proračun ne samo za povećanje broja sigurnih kuća nego i za programe edukacije i dječaka i djevojčica, programe cjeloživotnog obrazovanje i sve one programe koje će raditi na tome da se žene osnaže i ekonomski budu neovisne i da emocionalno budu dovoljno snažne da kažu 'ne' svojim nasilnicima.

Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka upozorila je da se Istanbulska konvencija ne provodi i ne postoje financijski mehanizmi koji bi stajali iza nje, što se vidi u prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Bez sredstava i bez političke odlučnosti nećemo imati efikasnu borbu protiv nasilja nad ženama i ovakvi slučajevi femicida će nam se ponavljati, istaknula je. Na poziciji edukacije i suzbijanja nasilja među mladima i djecom također imamo kontinuirano podfinanciranje, nemamo uveden građanski odgoj i obrazovanje, a imamo izuzetno visoku stopu tolerancije i među mladima, posebno u vršnjačkim vezama, kazala je, dodavši da, dok to ne počnemo suzbijati, ne možemo reći da smo počeli raditi protiv nasilja nad ženama.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto ustvrdila je da ova Vlada izdvaja sramotno nizak iznos za zaštitu žrtava nasilja, kao i za obitelji i socijalna davanja koja će pospješiti život u obitelji. Ako nemamo zdravo društvo, normalno da ćemo imati anomalije, a ova Vlada je pokazala da svojom već perverznom korupcijom koja je blokirala institucije koje moraju skrbiti i da se ovakvi strašni slučajevi ne dogode, i to ne samo da se preveniraju nego i da se adekvatno kazne kad se dogode, isključivo radi na samoodržavanju i generiranju korupciju koja uzrokuje sve anomalije u društvu, poručila je.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kritizirala je to što se u središnjem dnevniku pokazuje kako žena umire na podu. Istaknula je i važnost obrazovanja od najranije životne dobi, te napomenula kako treba razlikovati formu od sadržaja, referirajući se na premijerov stav da HDZ ima nultu stopu na korupciju te da jako vode računa o zaštiti žena. Da vode računa, to bi se vidjelo u stvarnosti i u ovom proračunu, ustvrdila je Mrak Taritaš.

SDP-ova Martina Vlašić Iljkić pozvala je da se posluša što struka ima reći na temu prevencije nasilja u obitelji i kako treba organizirati sustav da bi usluga bila dostupna korisnicima onako kako Zakon o socijalnoj skrbi to nalaže.

Svjedoci smo da u sustavu čak nisu poznate obitelji ni slučajevi, a imamo tragične i sve brutalnije ishode i bit će sve gore jer Vlada i Ministarstvo nisu svjesni koliko se malo ulaže u mentalno zdravlje građana, poručila je Vlašić Iljkić.

Katarina Peović iz Radničke fronte istaknula je da nema sigurnosti bez materijalne sigurnosti. Trgovkinje koje rade u velikim centrima na minimalcu često nemaju mogućnost otići od doma i odvojiti se od nasilnika i zato, kao i prošle godine, tražimo više sredstava za zbrinjavanje žena žrtava nasilja. Ovaj proračun pokazuje što su prioriteti ove Vlade pa se tako znatno povećavaju sredstva za obranu, dvije milijarde kuna, a smanjuju za Ministarstvo zdravstva, koje je bitno i za prevenciju, psihološku pomoć i odvajanje žena od nasilnika, smatra Peović.

Posavec Krivec: Femicid kao najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja

Potom je na konferenciji za novinare čelnik Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković najavio da su u saborsku proceduru uputili izmjene i dopune Kaznenog zakona u koji se unosi termin femicida. Jasno nam je da ih time nećemo spriječiti, ali želimo da se ovakvi zločini najstrože kažnjavaju, kazao je.

Ivana Posavec Krivec pojasnila je da se uvodi pojam femicida kao najekstremnijeg oblika rodno uvjetovanog nasilja, ubojstva žene od strane muškarca kao rodno uvjetovanog zločina iz mržnje. Radi se o ubojstvu iz namjere, motivirane mizoginijom, počinjenog od strane muškaraca koji negiraju ženski integritet i smatraju da je žena njihovo vlasništvo pa imaju pravo raspolagati njenim tijelo, životnim odlukama i pravom na život, pojasnila je, kazavši da očekuju podršku od svih progresivnih snaga.