Dnevne novosti

Održan treći sastanak Vlade i sindikata oko temeljnog kolektivnog ugovora

01.12.2021 07:25 ZAGREB, 30. studenoga 2021. (Hina) - U utorak je održan treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te je produžena primjena pravnih pravila sadržanih u postojećem ugovoru u trajanju od tri mjeseca.

"Na sastanku je naglašeno da sa sutrašnjim danom počinje teći produžena primjena pravnih pravila sadržanih u Temeljnom kolektivnom ugovoru u trajanju od tri mjeseca, što znači da se i u navedenom vremenu, jednako kao i u vremenu važenja TKU-a, zaposlenicima u javnim službama nastavljaju isplaćivati sva materijalna prava ugovorena TKU-om", navodi se u priopćenju kabineta ministra rada.

Navode kako je neupitna i sigurna isplata božićnica i darova za djecu u 2021. godini, kao i svih ostalih materijalnih prava ugovorenih TKU-om u vremenu produžene primjene pravnih pravila.

Iz kabineta ministra navode da je tijekom sastanka otvoreno i pitanje visine osnovice za izračun plaće u javnim službama te niz pitanja vezanih za visinu postojećih i ugovaranje novih materijalnih prava, a o čemu će se nastaviti pregovarati na predstojećim sastancima.