Dnevne novosti

Od 7. prosinca prijave za energetsku obnovu kuća

29.11.2021 07:05 ZAGREB, 27. studenoga 2021. (Hina) - Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavili su da od 7. prosinca kreće podnošenje prijava građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća, priprema prijava već od 30. studenoga, a za obnovu je ukupno osigurano 390 milijuna kuna.

Na internetskim stranicama Fonda objavljene su izmjene Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća iz rujna. Izmjene uključuju nove datume za pripremu i podnošenje prijave, ali i najavljeni veći budžet koji će građanima biti dostupan za provedbu projekata. 

Umjesto planiranih 300, osigurano je 390 milijuna kuna, a tim sredstvima se planiraju sufinancirati troškovi obnove odnosno sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za više od 5.200 kućanstava.  

S obzirom na tehničke poteškoće uslijed kojih je odgođen inicijalni termin zaprimanja prijava, u Fondu kažu kako je sustav bilo potrebno dodatno optimizirati te je odlučeno da će postupak prijave biti podijeljen na dvije faze.U prvoj fazi, koja će trajati od 30. studenog od 10 sati do 6. prosinca u 12 sati, građani će u sustavu ePrijave moći unositi podatke, mijenjati ih, dopunjavati te učitavati potrebnu dokumentaciju.  

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, 6. prosinca od 12 sati isti neće biti dostupan za daljnje unošenje izmjena ni učitavanje dokumenata. Od 7. prosinca, s početkom od 10 sati, građani će moći podnijeti svoje prijave logiranjem u sustav ePrijave, bez dodatnih izmjena unesenih podataka ili učitavanja dokumentacije.

"Takav postupak smanjit će mogućnost usporavanja servera te osigurati optimalne uvjete za dovršetak započetih prijava. Zaprimljene prijave obrađivat će se prema redoslijedu njihovog zaprimanja, sve dok se ne dodijele ukupno osigurana sredstva od 390 milijuna kuna", poručili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Više informacija o prijavi na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća može se pronaći na stranici Fonda https://www.fzoeu.hr/hr/energetska-obnova-obiteljskih-kuca-7679/7679