Dnevne novosti

VLADA: Potpore za uređenje sabirališta mlijeka radi očuvanja proizvodnje

25.11.2021 07:05 ZAGREB, 24. studenoga 2021. (Hina) - Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka kojim se, kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, nastoji osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima.

Cilj Programa je, kako je kazala Vučković, pružanje financijske pomoći subjektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji imaju registrirane objekte za sabiranje mlijeka radi prilagodbe uvjetima i prelazak u kategoriju odobrenih objekata u poslovanju s hranom u skladu s Pravilnikom o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom i Pravilnikom o izmjeni i dopunama Pravilnika o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla.

Sabirališta su objekti u kojima se sabire mlijeko od najmanje dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od strane jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka. Do sada su bili upisani u Upisnik registriranih objekata, sukladno uredbi o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla podliježu i odobravanju. Jedan dio sabirališta u Hrvatskoj, kojih je ukupno 398, ne udovoljava tim uvjetima, zbog čega Ministarstvo poljoprivrede planira financijski poduprijeti prilagodbu, kazala je Vučković.

"Značaj sabirališta je u kontekstu primarne proizvodnje mlijeka izuzetno velik, posebno u udaljenim ruralnim područjima, te utječe na opstanak mliječnog govedarstva na malim gospodarstvima od kojih više od 2.500 mlijeko isporučuje preko registriranih sabirališta", istaknula je ministrica.

Potpora se isplaćuje kao potpora male vrijednosti, a sredstva za provedbu Programa osigurana su u državnom proračunu za 2021. i projekcijama za 2022. i 2023. u iznosu od 2 milijuna kuna godišnje, pri čemu je sufinanciranje moguće ostvariti u najvišem iznosu od 100 tisuća kuna po prihvatljivom korisniku, kazala je Vučković.