Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

25.11.2021 07:30 ZAGREB, 24. studenoga 2021. (Hina) - Donošenjem Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu stvorit će se bolji preduvjeti za učinkovitije obavljanje djelatnosti javnog obalnog pomorskog prometa i poboljšati prometna povezanost otoka s kopnom, istaknuo je u srijedu u saborskoj raspravi.

Žele se stvoriti bolji uvjeti za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz, posebice za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a istodobno će se onemogućiti zloporaba prava na besplatni i povlašteni prijevoz.

Uskladit će se postupci koji prethode davanju potpore u obliku naknade za javnu uslugu s odredbama Zakona o državnim potporama te propisima Europske unije o državnim potporama. Također, uskladit će se postupci javnog nadmetanja za obavljanje javne usluge od općega gospodarskog interesa s odredbama Zakona o javnoj nabaviZakona o koncesijama, ističe se u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Zakonom će se ponajprije uskladiti odredbe vezane uz postupak davanja ovlasti za obavljanje javne usluge od općega gospodarskog značaja s propisima Europske unije, a koje su u zakonodavstvo Republike Hrvatske bile prenesene donošenjem podzakonskih propisa, odnosno uredbama Vlade RH.

Novim zakonom će se urediti i pitanja raspodjele koncesijske naknade na profitabilnim lokalnim, županijskim i međužupanijskim linijama s obvezom javne usluge, koje se dodjeljuju na temelju propisa kojima se uređuju koncesije. U odnosu prema prekršajima koji su propisani za određene povrede odredaba Zakona koji je trenutačno na snazi, novim se zakonom detaljnije propisuju prekršaji te se za vođenje prekršajnog postupka određuje ovlast općinskog suda prema mjestu sjedišta agencije.

Josip Borić (Klub HDZ-a) podsjetio je u raspravi, najavljujući potporu zakonskom prijedlogu, da Hrvatska ima 1244 otoka, otočića i hridi, 455 luka na kopnu i otocima te 101 brodsku liniju.

Branko Bačić (klub HDZ-a) istaknuo je kako je taj zakon, uz Zakon o otocima, iznimno važan za brodare i otočnu povezanost, a vjeruje da će pridonijeti da ona bude još bolja. 

U raspravi je Marina Opačak Bilić (Klub Socijaldemokrata) poduprla smanjenje administriranja i uvođenje besplatnog prijevoza za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Napomenula je kako se za subvencioniranje nerentabilnih linija izvan turističke sezone na godinu izdvaja 200 milijuna kuna.- Upozorivši kako je nedopustivo da Hrvatska kao pomorska zemlja dopušta likvidaciju Brodarskog instituta, zastupnica Opačak Bilić upitala je postupa li Hrvatska strateški.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) drži da predložena rješenja znače napredak te je najavio podnošenje amandmana kako bi se zakon dodatno poboljšao, a zauzeto se i za uvođenje besplatnoga brodskog prijevoza vatrogascima. Potpora zakonskom prijedlogu ovisit će o prihvaćanju amandmana, rekao je Bauk i dodao kako vjeruje da će ga u konačnici podržati.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je u raspravi da splitska luka, iako treća na Mediteranu, ima nedovoljnu infrastrukturu s obzirom na njezin značaj za razliku od zadarske luke Gaženice, koja je znatno manja. Podsjetio je da Šibensko-kninska županija ima najviše otoka, njih 285, te je istaknuo važnost prometne povezanosti.

Marijana Puljak (Klub Centar - Glas) podsjetila je kako je 2019. kroz splitsku luku prošlo 5,6 milijuna putnika i 829.000 vozila. Upozorila je da imamo informatičke sustave evidencije putnika i vozila u lukama koji nisu međusobno povezani te da je potrebno ustrojiti jedinstven sustav.