Dnevne novosti

Europski parlament usvaja novu poljoprivrednu politiku EU-a, zeleni i desnica protiv

24.11.2021 07:15 STRASBOURG, 23. studenoga 2021. (Hina) - Europski parlament u utorak glasa o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a rasprava uoči glasanja pokazala je da predloženi zakon uživa potporu političkog centra koji ističe da je novi ZPP "zeleniji", manje birokratiziran i socijalniji. Odbacuju ga, međutim, lijeve, zelene i desne opcije.

Europski parlament je dogovor o reformi Zajedniičke poljoprivredne politike EU-a postigao ove godine u lipnju, tri i pol godine nakon što je Europska komisija iznijela svoj prvi prijedlog reforme.

Uoči glasanja o novom ZPP-u utorak, eurozastupnici su raspravljali o postignutom dogovoru i u tome se pokazala podjela između klubova političkog centra - pučana, socijaldemokrata i liberala koji su podržali prijedlog i zelenih klubova i desnice koji mu je protive. 

Novi ZPP, među ostalim, predviđa snažniju potporu za one koji se okreću "zelenim" poljoprivrednim praksama, 10 posto izravnih nacionalnih potpora za mala i srednja gospodarstva, mjere pomoći poljoprivrednicima u krizama, veću transparentnost u korištenju EU fondova, manje birokracije, zaštitu radnika te više slobode državama članicama u kreiranju njihovih poljoprivrednih strategija.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih zajedničkih politika EU-a. Prije četiri desetljeća raspolagala je čak i s dvije trećine proračuna EU-a. Iako je u financijskom okviru za razdoblje od 2021-2027. pala na jednu trećinu, s nešto manje od 390 milijardi eura podržavat će šest do sedam milijuna europskih poljoprivrednika i jamčiti prehrambenu samodostatnost Unije.

Povjerenik Komisije Janucz Wojciechowski obraćanju zastupnicima na plenarnoj sjednici EP u Strasbourgu ocijenio je da je postignuti kompromis  "dobar i uravnotežen ishod naših pregovora" koji EU-u "osigurava prijelaz u održiviju poljoprivredu".

Pregovarači Europskog parlamenta su, predstavljajući tri uredbe u okviru predložene reforme, napomenuli da je postignuti dogovor proizvod dugih pregovora i kompromisa, no da ipak vodi transparentnijoj socijalnijoj i zelenijoj poljoprivrednoj politici u EU.

Njemački pučanin Peter Jahr (EPP), izvjestitelj za uredbu o potporama za strateške planove koje izrađuju države članice, istaknuo je da je novi ZPP zeleniji jer predviđa 25 posto izravnih plaćanja za ekološke prakse u poljoprivredi te da pruža više slobode zemljama članicama u njihovim poljoprivrednim politikama. "Nikada još nismo neku poljoprivrednu reformu toliko vezali uz ekološke mjere", rekao je. Priznao je da, iako reforma pojednostavljuje administrativne procedure, "nije u potpunosti zadovoljan smanjenjem birokracije".

Izvjestiteljica za uredbu o financiranju, upravljanju i nadzoru provedbe ZPP-a, zastupnica iz redova liberala Ulrike Mueller istaknula je da se više "neće morati slati predetaljne izvještaje Bruxellesu". Kritičarima prijedloga, "unutar i izvan parlamenta, nevladinim organizacijama i udrugama", poručila je da je onaj "koji glasa protiv ovog prijedloga, glasa za status quo".

Različiti metri

IDS-ov eurozastupnik Valter Flego je za Hinu rekao kako je njegova grupa liberala "tražila više fleksibilnosti" u ZPP-u. "Svaka država može imati svoje specifičnosti. Ne treba isti metar koristiti za financiranje poljoprivrede u Švedskoj i Hrvatskoj. Treba postojati zajednički nazivnik, a za sve drugo svaka država treba imati otvorene ruke", rekao je Flego.

Socijaldemokrat Eric Andrieu S&D, izvjestitelj za uredbu o zajedničkoj organizaciji tržišta u okviru ZPP-a, rekao je kako je cilj bio postići "reformu koja ide prema prehrambenom suverenitetu Europske unije". Ukazao je na socijalnu dimenziju nove politike i rekao da reforma uskraćuje subvencije proizvođačima "koji ne poštuju prava svojih radnika".

Novi ZPP pruža potporu poljoprivrednicima kako bi "prošli kroz ekološku tranziciju", rekao je, ali i istaknuo sporne točke reforme, od dodjela subvencija po površinama do činjenice da prvi nacionalni strateški planovi ne zadovoljavaju ekološke ciljeve reforme.

"Prve verzije (nacionalnih planova) koje cirkuliraju pokazuju da smo daleko od zadovoljavanja ekoloških ciljeva" i ciljeva postavljenih u strategijama Zelenog plana EU-a. "To nije način da odgovorimo na klimatske izazove i pitanje prehrambene sigurnosti", rekao je. "Kad izglasamo ovaj ZPP dajemo bjanko ček i nećemo više ništa moći učiniti, a ja to ne mogu prihvatiti", poručio je.

Carevo novo ruho

Litvanac Rope Bronis, zastupnik Zelenih iz Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, pozvao je, međutim, da se predložena reforma ZPP-a ne podrži i odbacio tvrdnje da ona ispunjava navedene ciljeve.

Poljoprivredne politike zasebno donosi svaka država članica, "a to će stvoriti kaos koji će nas spriječiti u ostvarivanju ekoloških ciljeva", rekao je. "Imat ćemo barem 15 ZPP-ova u Europskoj uniji", a za "ekološke poljoprivredna gospodarstva nećemo dodijeliti gotovo nikakva sredstva", upozorio je.

U ime kluba Zelenih prijedlog ZPP-a je kritizirao i Martin Hausling rekavši da je "danas crni dan za europsku klimatsku i ekološku politiku, pa i za poljoprivrednike". "Ništa se bitno nije promijenilo. Ključ nisu eko-planovi nego da se i dalje 75 posto sredstava isplaćuje samo zato što ljudi posjeduju zemljište, a tko će ga imati više taj će uzeti više sredstava". "Veselit će se industrije i veliki pogoni, ali i (mađarski i češki premijeri) Orban i Babiš", ustvrdio je i ocijenio kako nije dovoljno sredstava namijenjeno da potakne proizvođače na ekološkiju proizvodnju. Prijedlog reforme je usporedio s bajkom o "carevom novom ruhu". Ništa od strategija dogovorenih u okviru Zelenog plana "nije se našlo u novom ZPP-u", ustvrdio je.

Prijedlog novog ZPP-a kritizirali su predstavnici kluba Ljevice i desne grupe Identitet i demokracija (ID).

Zastupnik Ljevice Luke Ming Flanagan rekao je da su novim ZPP-om "svi iznevjereni" i ocijenio da vodi u loš status quo. "Sve se svodi na novac", ustvrdio je.

Ivan David iz ID-a pozvao je na odbacivanje reforme i ustvrdio je da se čini da cilj ZPP-a "nije financijski podržati kvalitetnu hranu proizvedenu u Uniji nego smanjiti proizvodnju hrane u EU-u za 25 posto".

Zastupnik desnog bloka kritizirao je mjere usmjerene na zaštitu okoliša, poput ograničavanja korištenja pesticida.

Previsoka očekivanja

Prijedlog nove poljoprivredne politike podržali su velikom većinom zastupnici klubova političkog centra.

Anne Sanders je u ime kluba EPP-a izrazila snažnu podršku predloženoj reformu, a talijanski socijaldemokrat Paolo De Castro podsjetio je da se njegov klub protivio "renacionalizaciji" poljoprivrednih politika ali da je u pregovorima konačni prijedlog poboljšan. Postizanje sporazuma o pravima radnika u poljoprivrednom sektoru nazvao je "povijesnim". Pozvao je zastupnike da podrže reformu, a posebno da to učine i svoje kolege iz kluba socijalista "koji nisu jednako zadovoljni postignutim rezultatom".

Biljana Borzan je za Hinu protumačila kako su kod velikog dijela zastupnika "očekivanja bila vrlo visoka", posebice glede ekoloških ciljeva. Uslijed pandemije i krize koju je izazvala, "zelena" tranzicija je ipak otišla u "drugi plan", ocijenila je. "S obzirom na udio u proračunu (ZPP-a) postoji određeno nezadovoljstvo postignutim", rekla je SDP-ova europarlamentarka i dodala da se početni ambiciozni ciljevi "vrlo često razvodne pod utjecajem raznih lobista", a to bi moglo dovesti i do toga da će veći dio zastupnika tražiti dorade, rekla je Borzan.

Ipak, "ovaj je ZPP u odnosu na prošli bolji je zbog socijalnog aspekta", ocijenila je i napomenula da su upravo socijaldemokrati insistirali na vezivanje EU-ovih subvencija s poštivanjem prava radnika.

Martin Havlaček je u ime kluba liberala Renew Europe također podržao reformu i ustvrdio da oni koji će glasati protiv, "ne glasaju za okoliš nego za skupe namirnice koje će se moći priuštiti samo nekolicina".

Bert-Jan Ruissen iz Europskih konzervativaca i reformista (ECR), rekao je da je predloženi ZPP kompromis koji treba podržati "jer moramo biti realistični".