Dnevne novosti

Plenković: Hrvatska ima potporu Francuske za Schengen

23.11.2021 07:05 OTOČEC NA KRKI, 22. studenoga 2021. (Hina) - Zagreb ima potporu Pariza za ulazak u Schengen, rekao je u ponedjeljak u Otočcu na Krki premijer Andrej Plenković, a početak procedure za ostvarenje tog cilja očekuje u prosincu tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Plenković očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine pred kraj slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka moguća je u prvoj polovici 2022. kada Francuska preuzima predsjedništvo.  

Na upit novinara ima li Zagreb podršku Pariza za ostvarenje tog cilja, Plenković je jasno poručio: "Imamo" i dodao da će ona biti i u sadržaju strateškog partnerstva koje će Francuska i Hrvatska potpisati ovaj tjedan u prvom posjetu francuskog predsjednika najmlađoj članici Unije. 

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno. "To će unaprijediti politički dijalog i suradnju i u pogledu jugoistoka Europe, EU-a, NATO-a (...) gospodarsku suradnju", dodao je hrvatski premijer. 

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prvo će u četvrtak primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a potom Plenković u Banskim dvorima. Plenković je u Otočcu na Krku ponovio da je „2022. za nas godina u kojoj rješavamo šengenski prostor, a 2023. članstvo u europodručju”, a na tom putu Hrvatskoj je partner i Slovenija. 

"Potpora premijera Janše, slovenske vlade je izrazito snažna, čvrsta i postojana", rekao je Plenković u Sloveniji gdje je zajedno sa slovenskim kolegom Janezom Janšom i bivšim premijerima Hrvatske i Slovenije prije tri desetljeća - Franjom Gregurićem i Alojzom Peterleom, otkrio spomen-ploču kod dvorca Otočec u čast suradnji vlada Hrvatske i Slovenije za vrijeme borbe dviju država za samostalnost 90-ih godina. Plenković je dodao još da je Hrvatskoj Slovenija "najbolji susjed i prijatelj" i da dvije zemlje nastoje riješiti "rezidualna pitanja", a te razgovore vode "kontinuirano i tiho".