Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica: Presuda ESLJP-a prilika za jačanje vladavine prava

22.11.2021 07:20 ZAGREB, 19. studenoga 2021. (Hina) - Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u slučaju pogibije djevojčice Madine Hosseini prilikom za jačanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava u RH i postupanje prema iregularnim migrantima na granici.

Šimonović Einwalter smatra da će biti važno pratiti provedbu presude koja, iako se odnosi na Hrvatsku, ima značaj i na druge članice Vijeća Europe, uključujući i članice EU-a, u pogledu pravnih standarda postavljenih u njoj.

Pučka pravobraniteljica ističe da presuda ESLJP-a potvrđuje različite probleme na koje brojni akteri, uključujući i Ured pučke pravobraniteljice, ukazuju već niz godina te o čemu izvještavaju Hrvatski sabor, nadležna tijela i javnost.

''To se, prije svega, odnosi na izostanak provođenja učinkovite istrage navoda o kršenjima ljudskih prava migranata, što je nužno kako bi nadležna tijela otklonila sumnju ili pak potvrdila navode'', priopćila je u petak pučka pravobraniteljica.

Šimonović Einwalter precizira da se u ovom slučaju to odnosilo i na rad policije, DORH-a i pravosuđa, pri čemu je ESLJP na drugačiji način cijenio učinkovitost istrage nego Ustavni sud, a na način ispitivanja učinkovitosti istrage ukazalo je u izdvojenom mišljenju troje sudaca.

''Za održavanje vladavine prava u kojoj nitko, a naročito policija, ne može biti iznad zakona, ključna je upravo učinkovita istraga, koja uzima u obzir informacije koje je o tragičnom događaju dala majka i one koje su dali policijski službenici, i koja obuhvaća sve dostupne informacije za utvrđivanje činjeničnog stanja (uključujući snimke termovizijskih kamera, podatke o kretanju i lokaciji policijskih službenika putem zapisa signala njihovih mobilnih uređaja, policijskog vozila putem GPS uređaja ili članova obitelji Hosseini putem njihovih mobilnih uređaja)'', smatra Šimović Einwalter.

ESLJP podcrtava važnost nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava

Prema presudi ESLJP-a, nadležna tijela to su propustila učiniti, na što je, kako tvrdi, upozoravao Ured pučke pravobraniteljice. U dijelu vezanom uz ograničavanje slobode kretanja Madinine obitelji s osmero djece upozorili su da nije vidljivo koji su postupci korišteni tijekom individualne procjene o tome je li se drugim mjerama, koje su alternativa detenciji, mogla ostvariti ista svrha, što ponavlja i presuda ESLJP-a. Pri tome, sam se postupak provodio na engleskom jeziku koji majka Madine Hosseini nije razumjela, dok obiteljskoj odvjetnici nije bio omogućen pristup Hosseinijevima, o čemu su ukazivali Hrvatskom saboru, naglašava Ured.

''Uloga branitelja ljudskih prava ključna je za napredak demokratskih društava te je okruženje u kojem djeluju jedan od indikatora za procjenu vladavine prava u svakoj državi. Stoga pozdravljamo snažan stav ESLJP-a u kojem suci, uključujući i u izdvojeno mišljenje sutkinje Ksenija Turković, podcrtavaju važnost nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava i njihovog rada te ukazuju na važnost suradnje nadležnih institucija s njima'', zaključuje Ured pučke pravobraniteljice koji će nastaviti pratiti ovaj slučaj.

Šestogodišnja afganistanska djevojčica Madina Hosseini poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.

ESLJP je presudio u četvrtak da je RH povrijedila Madinino pravo na život, da je nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, da je cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im onemogućavala pristup odvjetnici.