Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica osudila napade na novinare u Zagrebu

22.11.2021 07:10 ZAGREB, 21. studenoga 2021. (Hina) - Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najoštrije je u subotu navečer osudila niz fizičkih i verbalnih napada na novinarske ekipe tijekom zagrebačkog prosvjeda protiv covid potvrda.

Šimonović Einwalter u priopćenju osuđuje i to što se novinare ometalo u obavljanju njihova posla i ističe da će "pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na današnje događaje".

"Osim osude incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje, kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti", naglašava se u priopćenju. 

Pučka pravobraniteljica dodaje da je sloboda izražavanja misli, a osobito tiska i drugih sredstava priopćavanja, ustavom zajamčena i novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama.

"Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje", poručila je. 

Napade na novinare RTL-a, Nove TV, HTV-a i Al Jazeere tijekom prosvjeda prethodno su osudili predsjednik države Zoran Milanović, hrvatska vlada, Ministarstvo kulture, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Više tisuća građana prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba na najvećem okupljanju protiv covid potvrda. Prosvjed je počeo u 16 sati na Trgu bana Jelačića gdje su se slile dvije povorke koje su oko 15 sati uz pratnju policije krenule s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma, a završen je oko 17,30 sati kad su organizatori pozvali okupljene da se mirno raziđu. Dio prosvjednika krenuo je, međutim, do zgrade HRT-a na Prisavlju i tražio razgovor s ravnateljem i uključivanje u program kako bi zaustavili "cenzuru" javne televizije. U tome ih je spriječila policija.