Dnevne novosti

Ustavni sud: Konačne odluke ESLJP-a ugrađujemo u svoje odluke i rješenja

22.11.2021 07:15 ZAGREB, 19. studenoga 2021. (Hina) - Ustavni sud u petak je priopćio da stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u konačnim odlukama ugrađuje u svoje odluke i rješenja, nakon što je sud u Strasbourgu utvrdio odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje migrantice Madine Hosseini.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je objavio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova. Presuda još nije konačna, a to će postat ukoliko ni jedna stranka u postupku u roku od tri mjeseca od donošenja presude ne podnese zahtjev velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava.

"Ustavni sud rješava između ostalog ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštivati svaka pravna i fizička osoba. Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Nije ništa neobično da se stajališta ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju", priopćio je Ustavni sud.

Ističu da Ustavni sud "uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja pa će tako biti i u konkretnom slučaju".

ESLJP je presudom utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda - prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.