Dnevne novosti

EU/Zaštita šuma: 27-orica podsjećaju na drvnu industriju

16.11.2021 07:00 BRUXELLES, 15. studenoga 2021. (Hina/afp) - Zemlje članice EU pozvale su u ponedjeljak Europsku komisiju da razmotri imperative drvne industrije i državne nadležnosti pri utvrđivanju svoje strategije zaštite šuma do 2030. godine. 
Ministri poljoprivrede, okupljeni u Bruxellesu, "pozdravili" su ambiciozni plan koji je sredinom srpnja predstavila europska izvršna vlast za očuvanje šuma koje pokrivaju 43 posto kontinenta, ali čije očuvanje ugrožavaju klimatsko zatopljenje i ljudske aktivnosti. Osim smjernica za sadnju tri milijardi stabala, Komisija je predložila da se državama nametnu obvezujući ciljevi "obnove prirode", da se uspostavi usklađeno prikupljanje podataka i da se stvori sustav kompenzacije vlasnicima šuma za "nadoknadu za trud" ako prihvate dobre tehnike ili ostave netaknute neke površine. Desetak država, među kojima Francuska, Finska i Austrija, osudile su projekt koji "zanemaruje multifunkcionalnu ulogu šuma i svodi ih na ekološko pitanje", dok drvni sektor predstavlja 20 posto proizvodnih tvrtki EU-a. Ministri su priznali u ponedjeljak "ključnu ulogu šuma u borbi protiv gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena", ali su pozvali Komisiju da pronađe "ravnotežu između ekoloških, društvenih, gospodarskih aspekata održivog gospodarenja šumama". Države pozivaju Bruxelles da uključi vlasnike i upravitelje šuma u razradu svojih mjera. 

Komisija je razvila svoju strategiju bez konzultacija s državama, iako je upravljanje šumama u njihovoj nadležnosti. "Subsidiarnost se mora poštivati, ne mislimo da centralizirane direktive mogu zamijeniti stručnost i praksu u tom području", rekla je njemačka ministrica Julia Klöckner. "Jedinstveni pristup šumama mogao bi biti kontraproduktivan", primijetili su ministri i pozvali na bolje korištenje postojećih podataka prije razrade jedinstvenog mehanizma nadzora. Oni su također upozorili na opasnost "administrativnih opterećenja i dodatnih troškova". Te je zaključke pozdravila Europska konfederacija vlasnika šuma, čiji su zahtjevi uzeti u obzir, ali su ih ekološke NGO dočekale suzdržano. Bruxelles treba u srijedu predstaviti posebne mjere za borbu protiv krčenja šuma.