Dnevne novosti

Vlada se očitovala Ustavnom sudu o obaveznom testiranju zdravstvenih zaposlenika

12.11.2021 07:05 ZAGREB, 11. studenoga 2021. (Hina) - Vlada RH se u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice očitovala Ustavnome sudu na prijedlog za pokretanje ocjene suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Odluke o uvođenju obveznog testiranja svih zdravstvenih zaposlenika na koronavirus, priopćeno je iz Vlade.

"Ustavnome sudu Vlada se očitovala na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te privatnih zdravstvenih radnika na virus SARS-CoV-2. Cjelovita očitovanja Vlade bit će objavljena uz odluke Ustavnoga suda", priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

Vlada je odgovorila Ustavnom sudu RH i na zahtjev za "dostavu dokumentacije u vezi s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o održivom gospodarenju otpadom i prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta", dodaje se u priopćenju.

Na sjednici Vlada je također usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Kadrovska imenovanja

Doneseno je niz kadrovskih imenovanja. Jelena Curać imenovana je pomoćnicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za informacijske tehnologije.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Imunološki zavod d.d. ponovno imenovanje Vedrana Čardžića za predsjednika Uprave toga društva, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu je istekao mandat 9. studenoga 2021.

Zbog isteka mandata s danom 23. studenoga 2021., razriješeni su dosadašnji predsjednik, zamjenici predsjednika, članov i zamjenici članova Odbora za novčanu naknadu žrtvama kaznenih djela: Damir Kontrec, Dragan Katić, Ranko Marijan, Željko Odorčić, Dijana Rizvić, Vedrana Šimundža Nikolić, Vera Katalinić-Janković, Danica Damjanović, Željka Šaškor, Veselinka Kastratović, Matea Babić, Dinko Kovačević, Edita Brkić, dr. Marija Zavalić i dr. Azra Huršidić Radulović.

Novim predsjednikom toga Odbora imenovan je Željko Pajalić, zamjenicama predsjednika Mirjana Magud i Ileana Vinja, članicama Željka Šaškor, Anamarija Drožđan-Kranjčec, Vedrana Šimundža Nikolić te dr. Marija Bubaš, zamjenicima i zamjenikom članica Danica Damjanović, Slava Stojić, Milena Čalić-Jelić, dr. Maja Mamula, Dinko Kovačević, Edita Brkić, mr. Tanja Lelas i Željka Sokolović Pavić, s danom 24. studenoga 2021.

Predsjednik Odbora i njegove zamjenice imenovani su na prijedlog Vrhovnog suda, a članice i njihovi zamjenici na prijedlog glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, Ureda za udruge, zatim kao predstavnici civilnog društva iz područja zaštite žrtava kaznenih djela te na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva zdravstva.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Hrvatske šume d.o.o. izbor dr. Davora Filipovića, dr. Krunoslava Zmaića, mr. Mladena Mikolčevića i Milana Devčića za članove Nadzornog odbora toga društva, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, jer im ističe mandat 14. studenoga 2021.

Donesen je i Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama imenovanje Saše Bilića za predsjednika Uprave, do provedbe natječaja za imenovanje predsjednika Uprave te Agencije, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu ističe mandat 15. studenoga 2021.

Utvrđena stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća EU

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade utvrđena su i stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća Europske unije: Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN Budget), 12. studenoga, Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 15. studenoga, Vijeće za vanjske poslove, u formatu ministara obrane (FAC Defence), 16. studenoga, Vijeće za vanjske poslove (FAC), 15. studenoga, te Vijeće za vanjske poslove, u razvojnom formatu (FAC Development), 19. studenoga.

S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, ona se prethodno ne objavljuju, navodi se u priopćenju.

Također, dodaje se, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.