Dnevne novosti

Sud EU-a potvrdio kaznu protiv Googlea

11.11.2021 07:15 BRUXELLES, 10. studenoga 2021. (Hina) - Sud Europske unije potvrdio je u srijedu kaznu od 2,4 milijarde eura koju je Komisija izrekla 2017. protiv Googlea zbog zloporabe dominantne pozicije na tržištu internetskih tražilica.

Sud EU-a odbacio je u srijedu žalbu američkog internetskog diva ustvrdivši da je doista “zlorabio svoj dominantni položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost drugom Googleovom proizvodu, tj. usluzi za uspoređivanje cijena proizvoda.

“Današnjom presudom Opći sud najvećim dijelom odbija tužbu koju su pokrenule dvije tvrtke, te potvrđuje kaznu koju je izrekla Komisija”, kaže se u priopćenju Suda EU-a.

Na kaznu koju je Komisija izrekla 27. lipnja 2017. Google i zasebna krovna tvrtka Alphabet, čiji je Google dio, podnijeli su tužbu protiv te odluke pred Općim sudom Suda Europske unije.

Prema odluci Komisije, Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost svojoj usluzi za uspoređivanje cijena. Istaknuto mjesto u rezultatima pretraživanja davao je samo svojoj usluzi za uspoređivanje cijena, dok je konkurentskim uslugama snižavao poredak. Gušio je tržišno natjecanje na temelju kvalitete na tržištima uspoređivanja cijena. Google je tu praksu uveo u svih 13 zemalja Europskog gospodarskog prostora (EGP) u kojima je predstavio svoju uslugu za uspoređivanje cijena, počevši od Njemačke i Ujedinjene Kraljevine u siječnju 2008. Zatim je tu praksu proširio na Francusku u listopadu 2010., Italiju, Nizozemsku i Španjolsku u svibnju 2011., Češku u veljači 2013. i Austriju, Belgiju, Dansku, Norvešku, Poljsku i Švedsku u studenome 2013.

Kazna koju je Komisija izrekla Googleu 2017. godine bio je rekordna u to vrijeme, a taj je rekord premašen u rujnu 2018. kada je Komisija u jednom drugom slučaju izrekla kaznu Googleu u visini od 4,3 milijarde eura. Ova presuda kojom je najvećim dijelom potvrđena odluka Komisije bila je veliki test za izvršnu potpredsjednicu Komisije zaduženu za tržišno natjecanje, nakon što je izgubila slučaj protiv Applea, u slučaju poreznih olakšica u Irskoj.