Dnevne novosti

U Sabor samo sa covid potvrdom ili negativnim testom

11.11.2021 07:05 ZAGREB, 10. studenoga 2021. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je u srijedu da će se od 15. studenoga, kada kreću nove mjere Nacionalnog stožera, u Sabor moći ući samo sa covid potvrdom ili negativnim testom na covid, a pojasnio je i tko će od zastupnika imati pravo raditi on line.

Zastupnici koji nemaju potvrdu moći će se testirati, pa ako su negativni moći će ući u Sabor i sudjelovati u raspravi. Oni koji se neće htjeti testirati, a nemaju covid potvrdu, neće moći nazočiti sjednici, ali će se u njen rad moći uključiti video vezom, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Četiri skupine za video vezu

Precizirao je kako su utvrđene četiri skupine zastupnika koji će u radu Sabora moći sudjelovati video vezom, to su zastupnici koji nemaju potvrde, oni koji se ne žele testirati, oni u izolaciji ili samoizolaciji te zastupnici koji imaju određene bolesti za koje će im liječnik dati potvrdu.

Pokušali smo doći do rješenja koja su u skladu s odlukama Stožera, koja s jedne strane vode računa o zaštiti zdravlja i života zaposlenika i zastupnika, ali i o pravima zastupnika, naglasio je predsjednik Sabora.

Video vezom u rad Sabora neće se moći uključiti zastupnici koji imaju covid potvrde, takvo spajanje im se neće omogućiti. Zaključak je da im to nećemo omogućiti nego kod prvog ulaska u Sabor utvrditi do kada im potvrda traje. Ako, primjerice, traje do veljače iduće godine, morat će ili dolaziti u Sabor ili u njegovu radu neće sudjelovati ni video vezom, kazao je. Koliko će zastupnika imati pravo raditi on line Jandroković nije danas mogao precizirati, to će se znati tek 15. studenoga.

Pozicija zastupnika već je sada drugačija

Pozicija zastupnika već je sada drugačija u odnosu na druge zaposlenike, osim toga, neki ni sada ne dolaze redovito na sjednice i tu su privilegirani, odgovorio je predsjednik Sabora na upit jesu li omogućavanjem on line rada zastupnici privilegirani u odnosu na druge zaposlenike.

U situaciji kada se epidemiološke prilike pogoršavaju tražili smo rješenja koja bi trebala biti razmjerna, s jedne strane štititi živote i zdravlje, a s druge strane ne možemo onemogućiti zastupniku izabranom od naroda da sudjeluje u radu Sabora, video veza razmjerno rješava taj problem, naglasio je.

Otklonio je mogućnost kažnjavanja zastupnika koji se neće pridržavati utvrđenih pravila, penalizacija im je da neće moći doći u Sabor. Ne postoji nikakva prisila da predsjednik Sabora nekoga penalizira jer ne sudjeluje u radu, takvi su zakon i Ustav, objasnio je i naglasio kako se „logična penalizacija događa na izborima“.Kazao je i kako se, neovisno o prijedlozima, za sada neće ići na financijsko kažnjavanje zastupnika. „Ići ćemo korak po korak, pa ako će biti bizarnih situacija razmislit ćemo i o tome“, rekao je.

U prvoj fazi troškove testiranja zastupnicima će, kao i svima ostalima, snositi država, a gdje će se testirati još ne može reći. Testiranje provoditi ovlaštene osobe, covid potvrde i testove zastupnika provjeravat će djelatnici saborske Straže. Zastupnici će i dalje morati nositi maske, osim kad govore, bilo za govornicom ili s mjesta, broj zastupnika u Sabornici ostaje isti jer se odluka o 50 osoba na jednom mjestu ne odnosi na predstavnička tijela. Za njih vrijedi kvadratura prostora, pa u Sabornici ostaje isti režim kao i do sada, 77 osoba, od čega 71 zastupnik.

Poziv građanima da se cijepe

Upitan treba li Sabor biti taj koji će donositi odluke, a ne Stožer, Jandroković je kazao kako za sada „treba ostati u okvirima u kojima jest, a što će donijeti budućnost, teško je nagađati“.

Predsjednik Sabora pozvao je građane da se cijepe, ističući kako je cijepljenje, bez obzira na sve prigovore, najbolja mjera u borbi s covidom, pogotovo cijepljenje trećom dozom. Sam je, kaže, prebolio koronu, cijepio se s dvije doze pa još nije zreo za za treću, ali će se, čim dobije preporuku liječnika, cijepiti.

Jandroković je najavio da Sabor novu sjednicu počinje 25. studenoga i zasjedat će do ustavnog roka, 15. prosinca.