Dnevne novosti

GLAS: Istospolni partneri izostavljeni iz izmjena Zakona o udomiteljstvu

10.11.2021 07:20 ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Stranka GLAS upozorila je u utorak kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne zaštite izostavilo istospolne parove iz izmjena Zakona o udomiteljstvu unatoč lanjskoj odluci Ustavnog suda da je to neustavno.

Javna rasprava o izmjenama zakona završila je prošlog tjedna, a istospolni parovi nisu uvršteni među potencijalne udomitelje unatoč desecima primjedbi.

"Opravdanja da Ustavni sud to nije ni naložio su, naravno, bespredmetna, jer je svima jasno što je bila namjera i da ovakva situacija ostavlja pravnu prazninu i daje prostor za diskriminaciju životnih  partnera u praksi. K tome, Ministarstvo ovime djeluje i protivno odluci Ustavnog suda, koji je jasno rekao da je diskriminacija životnih partnera neustavna i ta odluka mora biti ugrađena u sve relevantne zakone", Sve drugo je nastavak diskriminacije i predstavlja neustavno djelovanje Ministarstva i Vlade koji pripremaju zakon, ocjenjuju u GLAS-u i podsjećaju da su sami više puta u saborsku proceduru upućivali prijedlog izmjena zakona kojima bi se životnim partnerima izrijekom dalo pravo na udomiteljstvo. 

Ostane li Vlada pri ovakvoj odluci i u Sabor pošalje diskriminatoran zakon, zastupnica GLAS-a  Anka Mrak Taritaš ponovno će, prvo amandmanom a onda i izmjenama zakona, tražiti jednaka prava za životne partnere, stoji u priopćenju.